Laddar TradingView Widget
Laddar annons
4 Mar, 2025

Att finansiera sitt missbruk: Hur bokälskaren får börsexponering – investeringstips för den litteraturintresserade

Jag fick per mejl en fråga som knöt an till mitt tidigare inlägg, där jag berättade om hur jag köper och säljer böcker för att tjäna lite extra pengar:

"Du verkar gilla böcker och har dessutom ett öga för ekonomi – finns det något sätt att få exponering mot bokbranschen på börsen?"

En utmärkt fråga! Den hade helt klart kunnat komma från en riktig läsare, om det nu hade funnits några sådana (inget tyder så här långt på det). Trots att bokbranschen känns gammaldags och analog, finns det faktiskt flera intressanta investeringsmöjligheter för den som älskar litteratur och vill tjäna pengar även på aktiemarknaden. 

Men istället för att besvara frågor från påhittade läsare skall jag berätta lite grand om hur jag gillar att tänka kring finansiering av olika utgiftsposter i vardagsekonomin, och först därefter komma in på hur jag finansierar mitt missbruk.

Jag älskar att äga aktier i bolag som är verksamma i branscher jag måste använda mig av. Okej, jag är kund och därmed ägare av Länsförsäkringar, men det är utdelningarna från Sampo och AXA jag ser framför mig betala bilförsäkringen.

När jag rotar omkring i Willys fyndhylla är det utdelningarna från Axfood som betalar kalaset. Bredbandet från Bahnhof betalas av utdelningen från Bahnhof. När jag tankar bilen på ST1 föreställer jag mig att summan ungefär motsvaras av det jag får in på att Vår energi pumpar upp fossila bränslen ur havet, säljer dessa och sen betalar en fet utdelning till mig en gång i kvartalet.

När jag går till frisören och klipper mig är det pengar från Fiskars saxförsäljning som betalar…nä, här får jag stoppa mig själv. Jag kan inte ljuga om att jag går till frisören. Jag använder naturligtvis en hårklippare jag köpte på Clas Ohlson 2018 och som har betalat sig själv många gånger om och därför inte behöver finansieras längre.

Jag märker att det här inlägget börjar bli ganska långt, och jag har inte ens börjat besvara frågan från den påhittade läsaren. Dags att komma till poängen således. Ja, det finns några enstaka börsnoterade bolag i Sverige som är kopplade till böcker och läsning.

1. Förlagsbranschen – investera i skapandet av böcker

En naturlig startpunkt är förlagsverksamheten. I Sverige finns dock få börsnoterade förlag. De största, såsom Bonniers och Natur & Kultur, är privatägda. Men det finns alternativ:

  • Storytel – Mest känd för sina ljudböcker, men äger också Norstedts Förlagsgrupp, vilket gör att de har en fot i den traditionella förlagsvärlden.

2. Bokhandel och distribution – där böckerna når läsarna

Att sälja böcker är en tuff bransch, men det finns ändå en noterad aktör:

  • Bokusgruppen – Äger Akademibokhandeln, Bokus och Bokus Play (ljudbokstjänst). Har en stor del av den svenska bokhandelsmarknaden och gynnas om försäljningen av fysiska böcker håller sig stabil.

3. Bokproduktion – tjäna pengar på att trycka böcker

Många glömmer bort att böcker fortfarande behöver tryckas, och här finns en svensk börsnoterad aktör:

  • ScandBook – Ett av Nordens ledande boktryckerier. De producerar inbundna böcker och pocket för flera stora förlag. En investering för den som tror att fysiska böcker kommer att hålla sig relevanta.

Slutsats – hur bygger man en portfölj för bokälskaren?

Om du vill ha bred exponering mot bokbranschen på Stockholmsbörsen kan en kombination av Storytel, Bokusgruppen och ScandBook ge en bra mix av ljudböcker, fysisk bokhandel och tryckproduktion. Detta är dock inget jag rekommenderar någon att satsa pengar i! Läsandet är på nedgång och därmed bör den fysiska bokens affärsidéer vara långt ifrån det bästa man kan hitta att investera sina pengar i.

Utdelningsinvesteraren får en hög utdelning i Bokusgruppen (drygt 6 procent) och Scandbook (drygt 7 procent inklusive extrautdelning), men ingen utdelning alls i Storytel. Personligen investerar jag bara i böcker via den egna bokhyllan och rekommenderar ingen att investera i bokbranschen, men det finns folk som envisas med att köpa aktier i bolag som säljer sånt de gillar och för dessa är portföljen given.

Ja just det, jag gillar ju också att köpa aktier i bolag som säljer sånt jag köper för att därigenom finansiera mina egna inköp. Om man antar att en person köper en ny bok per månad till fullpris 299 kr och dessutom lägger ytterligare 300 kronor per månad på begagnade böcker, blir årskostnaden 7188 kr.

En likaviktad portfölj (jag gillar likaviktade portföljer) med de två utdelande svenska bokaktierna direktavkastar 6,9 procent. Det krävs därför en bokportfölj värd lite drygt 104 000 kronor för att med utdelningar finansiera ett helt års bokinköp. Det är taget!

TradeVenue

TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.