Den viktigaste rapporten
OBS: innan nedan tema avhandlas kan jag berätta att jag idag var i kontakt med Storebrand Fonder och hur status är på att “minsta-köp-gräns” om 100 000 kronor ska tas bort för B-andelsfonderna. Svaret jag fick var “mars 2025”. Således återstår drygt 4 månader innan gränsen slopas.
Den viktigaste rapporten
Det brukar hända lite då och då att medierna drar sig med överdrifter av sällan skådat slag. Det nyligen avklarade valet i USA beskrevs som ”det viktigaste” valet på evigheter, liksom hur FED:s protokoll och kommunikation under sommaren var inför dubbelsänkningen i september 2024 – ”de viktigaste räntebeslutet” (på evigheter). Liknande tongångar har hörts vid ett flertal rapportperioder sedan februari 2022 och högst sannolikt kommer detsamma vara gällande nu vid Nvidias rapport imorgon, onsdagen den 20 november.
Medierna kan sin psykologi och vet att bombastiska rubriker lockar till klick, vilket gynnar dem själva men också alla annonsörer. När vi läser sådant som ger en bild om att nu, nu minsann, är det extremt viktigt och ja, kanske det viktigaste på evigheter, tenderar vi att bli låsta. Istället för att tänka och agera metakognitivt och ta ett steg tillbaka samt se till helheten utifrån ett såväl kort som långt tidsperspektiv blir vi låsta till här och nu. Risken med det är att vi utsätter oss för att agera mer kort- än långsiktigt. Därtill lockar det till aktivitetsbias. Fråga dig själv; har det aldrig tidigare varit något som är lika eller än mer viktigt? Och talar inte mycket för att något lika mycket eller än viktigare kommer komma i framtiden?
Vi människor har en stark dragning till nyheter och "nuet" av flera psykologiska och biologiska skäl. Detta är en kombination av evolutionära behov, sociala faktorer och hur vår hjärna bearbetar information. Att vara uppmärksam på det som händer just nu har historiskt sett varit avgörande för vår överlevnad. Snabba förändringar i omgivningen – som hot eller möjligheter – krävde att vi agerade direkt. Nyheter om vad som händer nu ger oss en känsla av kontroll och säkerhet, men allvarligt – vilken kontroll ger dig Nvidas rapport? Du kommer ju ändå inte kunna agera förrän handelsdagen efter. Visst får du mer kunskap, men du kommer likväl inte ha en kontroll. Du får vetskap, men inte per definition kontroll. Det du kan är att kontrollera hur du förhåller dig till informationen.
Hjärnan frigör dopamin (tänk ditt biologiska Prozac) när vi får ny information. Detta gör att vi känner oss belönade varje gång vi konsumerar något nytt, vilket skapar en cykel där vi ständigt söker efter mer. Jag behöver väl inte säga vilka de långsiktiga följderna av detta ”knarkande” är, eller hur? Mentalt utrymme för reflektion minskar och ju mer vi klickar oss vidare till nästa ”viktiga nyhet”, desto mer tappar vi fokus på vad som är det viktiga för just oss, vår portfölj, strategi och filosofi, för att inte glömma placeringshorisont. Skog och träd et cetera.
Nyheter ger oss också ett gemensamt samtalsämne och skapar en känsla av gemenskap. Genom att hålla oss uppdaterade kan vi delta i samtal, känna oss delaktiga och förstå vad som är relevant i vår sociala grupp. Detta är såklart positivt, men mycket tenderar att bli ytligt då diskussioner mer ofta än sällan sker innan tid för reflektion har givits. Det blir lite som ”prata och argumentera först, tänk sedan”.
Till ovan tillkommer en rädsla (känsla) för FOMO – vi vill inte vara ovetandes när ”alla andra” är vetandes. Risken är då att de ser oss som okunniga och ej insatta och varför ska vi då få vara med i gruppen?
Ett kvartal av fyra. Ett räkenskapsår av flera givet att du är långsiktig. Läs rapporter och bearbeta dem utifrån din strategi, filosofi samt placeringshorisont – inte vad andra tycker, tänker och sedan gör. Du och inte Mr. Market (eller medierna) ska ha makt över din portfölj. Det är just det viktigaste.