Foliehattar, lärdomar av historien och Doris sanning
Vi var flera som vaknade upp med de hemska nyheterna om att ett mordförsök på Donald Trump skett. Oavsett om man är för eller emot nämnda är det ett hemskt dåd och trots att olika falanger intar olika ställningar, hyser olika teser, ideologier et cetera skall dessa avhandlas via kommunikation och förhandlingar, inte med våld. Det är inte mycket som skiljer oss från valfritt djur, men vår förmåga att kunna sätta ord, det vill säga vårt talorgan, på våra tankar och åsikter samt vår förmåga att tänka i flera led gör det. Beträffande sistnämnda tycks det dock ha skett en regression, för de senaste åren och i takt med sociala medier tycks allt fler allt mindre tänka fler än ett steg framåt. Någon så kallad ”second level thinking” tycks inte finnas.
Under hela dagen har det skrivits, stötts och blötts om attentatet. Var det iscensatt och orkestrerat av Republikanerna? Av Demokraterna? Av utländska krafter? Det visas och diskuteras hur Secret Service har begått för ”lätta och öppna” misstag; hur de har missat att genomföra sin enda och primära uppgift – skydda sitt objekt. Konspirationsteorierna flödar, läger byggs och kanoner laddas. Flera har redan hunnit skjuta iväg sina kulor, varav några tycks ha en viss tyngd medan andra väger lika lätt som en fjäder, om ens det. Ställningskriget lär nog fortsätta de kommande veckorna för att vinna en förnyad kraft inför valet i november.
På sociala medier har alla de som tidigare axlat rollen som virologer under pandemin och inflations-, deflations- och ränteexpeter under 2022 och därefter, för att inte glömma hur många som också visade sig vara såväl strateger som fältherrar under de inledande månaderna av kriget i Ukraina börjat byta om till kostymerna som visar respektives expertis om politik, historiska intriger mellan de två amerikanska partierna, men också mellan olika läger inom och mellan den amerikanska befolkningen, relationer till andra länder med mera. Vem kan hävda sig mest? Vem har rätt och vem har fel? Vem vinner pöbelns gillande? Et cetera.
Jag ämnar inte göra mig rolig över attentatet, för jag tycker det är hemskt och något som inte kan eller ska få förkomma i den utvecklade värld som vi lever och visats i. Lika skrämmande som tragikomiskt är det att trots alla århundranden av krig, pest, missförstånd, häxjakter, svält, massdöd, barbari, förtryck och förföljelse et cetera inte har kommit längre än att våld fortfarande ses som ett alternativ. Kanske är jag en naiv optimist och må så vara, men jag tror på en bättre värld och i den finns inget av det vi alla såg/läste om under natten/tidig morgon.
Kanske kommer jag med nedan ord framställa mig som en känslokall, ja kanske till och med okänslig, och världsfrånvänd individ, men eftersom jag dels överlåter till alla konspirationsteoretiker med flera att diskutera nattens händelse in infinitum, dels till största mån vill hålla innehållet på denna blogg riktat mot ekonomi i allmänhet, men investeringar i synnerhet vill jag lyfta fram några iakttagelser som kan vara värda att bära med sig kommande veckor om börsen blir extremt volatil. ”Om”? Ja, för vi vet inget och allt kan hända. Som flera, däribland Per Håkan Börjesson, säger och skriver kan börsen antingen ”gå upp, ned eller sidledes”. Jag är dock övertygad om att i långa loppet kommer den att stiga. Allt annat är, som jag har skrivit flera gånger under åren, likställt med en värld under avveckling och då spelar pengar föga roll, ty då är det vatten, mat samt vapen och ammunition som är den enda gällande valutan.
Den 11 mars 1942, mitt under ett brinnande världskrig, köpte Warren Buffett sina första aktier Trots ett världskrig och andra krig, såsom det i Korea, Vietnam och Irak, Kubakrisen, recessioner, sexton presidenter varav 8 varit republikaner, och allt annat som har hänt var det bästa du kunde göra då, den 11 mars, att investera summan i en indexfond och sedan glömma innehavet. Absolut kan och ska du ha läst tidningar, tagit del av nyheter och så vidare, men du ska inte ha lockats till att agera i syfte att försöka tajma marknaden.
Jag väljer här att exemplifiera med en amerikansk indexfond för S&P 500, då jag finner det passande i och med att attentatet skedde i USA. Allt du behövde göra där i mars 1942 var att tro på att USA som land och därmed dess företag (never bet against America), då allt hänger samman i en symbios, skulle växa och vara större och starkare i framtiden. Säg att du hade valt att investera $100 i en passiv S&P 500 indexfond så hade du vid slutet av 2023, haft cirka $765 000, då fonden automatiskt återinvesterar alla erhållna utdelningar. Summan motsvarar alltså en avkastning om dryga 765 % och omräknat till en genomsnittlig årlig avkastning blir det vid höften 11,5 %. Ingen aktiv förvaltare som förstör med flera onödiga och kapitalförstörande transaktioner, inga höga och dyra avgifter med mera. Enkelt. Och allt du hade behövt göra var att tro på USA och dess utveckling.
Under den här perioden, 1942 och fram till idag, har det skett flera attentat mot presidentkandidater, såsom George Wallace, Ronald Reagan och Ross Perot. Hemskt på alla sina sätt och enda anledningen att jag nämner dem är dess aktualitet till inläggs tema och attentatet mot Trump.
För dig som investerar och upplever att du ibland kan ha svårt att hålla dig till din strategi; att känslorna ofta tar makten över dig istället för att du har makten över ditt förhållningsätt till nämnda, kan det vara värt att påminna sig om att du har vissa ”superkrafter” som andra inte har. Den ena är att du har tiden på din sida och den andra är att du inte måste eller på något sätt är tvingad att genomföra någon transaktion – valet är ditt och enkom ditt. Kom ihåg aktivitetsbias och att det mer ofta än sällan är bäst att inte göra något, vilket paradoxalt är just ett beslut tillika en aktivitet.
Den tredje superkraften är, givet att du förmår ha god kontroll på ditt förhållningssätt till ovan nämnda känslor, att du inte behöver vara så särskilt smart eller intelligent. Har du emotionell kompetens och kan skilja på känsloströmningar och objektiva fakta åt är allt du behöver göra ”just keep on swiming”. Kanske är ditt simsätt aktier, eller kanske är det fonder? Kanske en blandning? Oavsett – tappa inte fokus från din strategi, som ska utgå från din livssituation, ekonomi, kynne och så vidare.