21 Dec, 2022

Julen stundar; önskelista, utdelningar etc.

Med blott tre dagar kvar till julafton har en efterlängtad julledighet infunnit sig hos mig. Förvisso har jag arbetsuppgifter att utföra, men dessa har jag beslutat att ta när skolan åter startar upp i januari. Just detta – att klara av att säga ”nej, inte nu för du ska också vara ledig och ta hand om dig själv; läsa, skriva och vara med nära och kära” var länge en svår utmaning för mig. Tidigare jobbade jag på tills allt var klart och detta oavsett om det tog tre eller sju dagar av min ”ledighet”. Det finns såväl för- som nackdelar med att göra uppgifterna nu eller senare och något exakt och för alltid gällande svar på vilket som är bäst finns inte. Istället handlar det som alltid om att anpassa utifrån rådande förutsättningar och i detta fall berättar de att jag absolut kan skjuta upp arbetet till den 9/1.

Tätt sammanknutet med julen i allmänhet, men aftonen i synnerhet är önskelista och julklappar. När man passerat ”till mitten hunnen”-åldern är tiden för önskningar sedan länge borta, i alla fall beträffande hårda paket och inte mjuka sådana. Istället är det önskningar om en lugn och avslappnad jul med nära och kära som är vad jag djupt inom mig önskar och hoppas på. Får jag se och träffa min släkt samt skämma bort mor och far med några gåvor från Nordpolen gör det min dag och min juletid. Men visst… kan jag få ett börsår 2023 som fortsätter erbjuda attraktiva värderingar i bolag jag associerar till ”kvalitet” tänker jag inte ställa mig på barrikaderna med högaffel och fackla.

Bästa julklapparna
Jag tror att den bästa julklapp är den som man kan ge till sig själv och här är det upp till alla och envar att dels vara radikalt ärlig gentemot sig själv, dels våga söka stöttning och adekvata hjälpmedel för att nå sin inre önskan. Vill man utvecklas är förmågor såsom ett öppet sinne och ett fördomslöst tänkande essentiellt. Även en förmåga att intaga andra perspektiv samt att inse att man inte är annat än människa och att man således per definition inte är perfekt. Ödmjukhet inför sig själv och andra. En förståelse och acceptans för att ”jag kan ha fel” gör att man alltid kommer vara en vinnare, för detta är grunden till ett dynamiskt/growth mindset.

Hade jag och alla mina jämnåriga fått lära mig om detta i tidig skolålder är jag tämligen övertygad om att min generation och alla därefter hade lyckats skapa mer(värde) för världen i allmänhet, men Sverige och den svenska välfärden i synnerhet. Jag tror också att alla de hemska brott, skottlossningar, rån, mord(!), attacker mot pensionärer(!) med mera hade varit betydligt färre. Betydligt. Emellertid är kontrafakta och återblickar likt dessa sällan till gagns, om än att de kan spela en viktig roll för reflektioner om nuet och framtiden.

Utdelningar
Idag kom Royal Dutch Shell med sin sista utdelning för 2022 och när Keskos densamma inkommer under torsdagen kommer jag ha nått ett sorts utdelnings”mål” som knappt varit en tillåten dröm (tanke) för ett par, tre, fyra år sedan.

Hur är det möjligt att jag lyckats öka utdelningarna med 25 procent detta år? Svaren är flera, men (i rangordning) tror jag det beror på: 1) Nysparande och återinvesterande av utdelningar, 2) den svaga svenska kronan, 3) Sampos extrautdelningen och 4) återkommen källskatt. Givet detta räknar jag inte med några 25 procent även 2024 och jag är glad om jag kan landa på samma siffra som i år för att därefter öka igen. Jag tror att de svenska bolagen, som grupp och grovt generaliserat, inte kommer höja sina utdelningar med några stora procenttal, ty de vill säkra upp för K.R.I.S.E.N som många bedömer komma.

Portföljen
Denna vecka har (ännu) inga transaktioner genomförts, men jag följer noggrant mina innehav. Jag är av åsikten att det i nio av tio fall är bäst att vara så inaktiv som möjligt, vilket jag skriver om i min andra bok – MER Börspsykologi. Med det sagt ska man aldrig vara rädd och ibland måste man acceptera att det nuvarande aktiepris erbjuder en bra R/R. Att även tänka på de tacksamma orden från Buffe och hur vi hellre köper fantastiska bolag till bra priser, än bra bolag till fantastiska priser ger en ro när väl den vänstra musknappen trycks ned och meddelandet med ”din transaktion är genomförd” framkommer.

Nya boken – Mentala Modeller

Jag är ödmjuk och vet samt förstår att det finns de som upplever varje rad som skrivs om kommande bok (men även tidigare) som patetiskt och någon sorts form av hybris. Tro mig – något sådant finns ej här, utan jag vill skriva när nyheter om den kommer då jag dels tycker det är roligt, dels då jag gärna vill ha med eventuella läsare av nämnda på hela färden, från ax till limpa.

Jag är ödmjuk och inser att jag och mina böcker inte är någon sorts guds gåva till homo sapiens – tvärtom! På tal om Mentala Modeller – ovan skriver jag om ödmjukhet, men också perspektiv. Båda men framför allt sistnämnda är en central och bärande del av kommande alster. Olika modeller kommer presenteras för hur vi alla kan skapa möjligheter för oss att ömsom inse att utsikten från mitt fönster inte nödvändigtvis är densamma som från ditt, ömsom förmågan att kunna se från allas fönster – således från ett tredjepersonsperspektiv (tänk metakognitivitet).

Nyheten? Ja, nu finns samtliga utlåtanden från de fem individer jag hade med som stöd under processen av manusskrivandet att läsa på sidor såsom Adlibris och Bokus, men även Akademibokhandeln och Amazon. Jag känner mig hedrad och glad, för detta är individer jag hyser stor respekt för. Jag vill ännu en gång rikta ett stort tack till dem; för avsatt tid; för avsatt energi.

Tre dagar kvar till samkväm med nära och kära. Idag lillördag och med det något extra gott såväl på tallriken som i glaset. I morgon poddinspelning och därefter en efterlängtad fika med besökande, gamla vänner. Ständigt finns bokhögen hemma och kaffemaskinen i köket. Jag behöver inte mer. Jag har vad jag vill ha; vad jag behöver. Tesla? En Rolex? Femtioelva tusen kvadratmeters bostadsyta? Senaste Iphone-, MAC-, Ipad- och IWatchmodellen? Nej. Varför om det inte finns ett berättigat behov? Nice to have eller need to have?

Med det sagt och något malplacerat: En God Jul och må du fira på det sättet som du själv innerligt önskar och vill. Tillhör du dem som vill slå på stort? Gör det! De som hellre kör det lugnt och avskalat? Gör det. Varför? För det är det som betyder något. INTE vad andra tycker, tänker och anser. Din jul. Ditt liv.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.