Minimal huvudvärk, rimlig avkastning?
Jag fick en fråga från en läsare som berättade att hen var kluven kring om och hur nämnda skulle allokera sig från nuvarande, renodlade indexinvestering till att även få in mer utdelning. Skribenten skrev att hen vet att i slutändan är det totalavkastning som spelar mest roll, men att det likväl skulle vara uppskattat med att få utdelningar med jämna mellanrum (månads-, kvartals- eller halvårsvis) under resans gång mot FI.
Mitt svar är att vi ofta tenderar att tänka i svart och vitt – antingen eller, medan det ena sällan behöver utesluta det andra. Absolut är sannolikheten stor för att totalavkastningen blir något under jämförelseindex, men vad gör det om portföljen ändå växer mer än den underliggande inflationen samt den avkastning som sparkonto eller renodlade räntepapper ger?
Indexfonder, kontinuerligt månadssparande och långsiktighet tillika ihärdighet är vad som skapar förmögenheter. Vissa når det på andra sätt, men för det krävs än mer skicklighet samt tur/gynnsamma tillfälligheter. Varför då inte konstruera en portfölj likt nedan? För att få mer tillväxt, till exempel, 50 % av portföljen bestå av en svensk och en global indexfond, men också kan man addera ett till tre investmentbolag, då dessa historiskt har visat sig kunna överprestera. Absolut går det att ta Spiltan Aktiefond Investmentbolag, men jag tror poängen framkommer.
Ett exempel skulle kunna vara detta för 50 % av den totala portföljen:
- 35 % en svensk, gratis indexfond (t.ex. Avanza Zero)
- 35 % i en global, billig indexfond (t.ex. Avanza Global, eller Länsförsäkringar Global Index)
- 10 % Investor
- 10 % i Svolder (jag tar ej hänsyn till nuvarande substanspremie – dess rimlig- eller orimlighet, utan syftet är enbart att ge exempel på upplägg)
- 10 % i Bure (jag tar ej hänsyn till nuvarande substanspremie – dess rimlig- eller orimlighet, utan syftet är enbart att ge exempel på upplägg).
Förvisso delar såväl Svolder som Investor och Bure ut, men fokus här är avkastning i form av substans- och därmed kurstillväxt. Beträffande utdelningar – till minimal huvudvärk – ges de via utdelande fonder och ETF:er. Ett exempel skulle kunna vara dessa (se nedan) motsvarande de resterande 50 % av den totala portföljen:
- 25 % i VanEck Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF
- 25 % i XACT Norden Högutdelande
- 25 % i JPM Global Equity Premium Income UCITS ETF - USD (dist)
- 25 % i Aktiespararna Global Direktavkastning B
Med detta får vi en varken svart eller vit portfölj, utan en mer grånyanserad sådan. Om det sedan är bra val, eller passande för just person X, är en fråga enbart nämnda själv kan svara på, men jag tror det kan vara bra och viktigt att våga tänka… ”grått.” När jag tittar på ovan exempelportfölj känner jag ”minimal huvudvärk till rimlig risk”.