Nintendo - Switch 2 samt niomånadersrapporten
Återkommande läsare vet att jag sålde mitt innehav i Nintendo under hösten 2024 och därmed hämtade hem en vinst om drygt 29 % exklusive erhållna utdelningar. Ett av motiven till mitt beslut var att jag ansåg att mycket positivt var inprisat i aktien och i kombination med att det japanska bolaget då och då utmärkt sig med att ha en mindre smickrande historik om att ”varannan konsol är riktigt bra och varannan är riktigt dålig” valde jag att sälja. Att döma av kursutvecklingen samt av allt som jag har sett och läst om Switch 2, som presenterades för drygt två månader sedan, var min vinsthemtagning (mycket) för tidig. Grämer jag mig? Nej, utan jag är mer än nöjd med min avkastning och visste att det såklart fanns en möjlighet till att aktien skulle gå fortsatt starkt.

Därtill – och detta anser jag är essentiellt för att över tid prestera god avkastning – ska fokus vara snarare på processen än (bara) resultaten och i och med mitt fokus på den befintliga nedsidan relativt den potentiella uppsidan samt att jag upplever att jag har kommit upp till ett kapital á ”I have enough” finner jag beslutet än idag som bra. Jag tar hellre en säker vinst än riskerar att få en mindre sådan, eller ännu värre – ingen vinst alls.
Sedan jag sålde har bolaget hunnit med att publicera sin niomånadersrapport, som kom marknaden tillhanda den 4 februari. Analytiker hade förväntat sig sämre siffror relativt samma period föregående år, då nuvarande Switch-konsol spelar på sin sista, om än långsiktigt starka, vers om över 150 miljoner(!) sålda exemplar (”bara” slagen av PS2, som således i drygt 160 miljoner exemplar). Dels avvaktar potentiella konsumenter att köpa ett Switch 1 när de vet att Switch 2 ”snart” kommer, dels är det fortsatt en relativt krävande ekonomi för flera av nämnda. Därtill ska inte konkurrensen från Microsoft och Sony negligeras, men inte heller den från Steam Deck.
Under perioden Q1-Q3 i Nintendos brutna räkenskapsår 2024 minskade omsättningen med 31 % och uppgick till 956 218 miljoner yen (1 394 796). Än kraftigare föll rörelseresultatet, som var ned med hela 46,7 % för att därmed uppgå till 247 597 miljoner yen (464 410), motsvarande en rörelsemarginal om 25,9 % - en försämring om 7,4 procentenheter jämfört med de 33,3 % som uppnåddes samma period 2023. Beträffande den sista raden landade vinst per aktie på 203,73 yen, ned 41,9 % relativt de 350,48 yen som nåddes för ett år sedan.
Mindre omsättning, ogynnsamma valutarörelser, ökade kostnader för såväl hård- som mjukvara samt ökad CAPEX är vissa av faktorerna som ligger bakom ovan siffror. Därtill var jämförelsesiffrorna relativt svåra, då bolaget där och då - 2023 - fortfarande red på den enorma våg som Super Mario Bros.-filmen gav i form av ökade försäljning av såväl spel som merchandise, men också av besök på någon av de temaparker som finns.
I och med ovanstående siffror blir det lätt att se hur mycket Mr. Market prisar in en mer eller mindre smash; home run; touch down från Switch 2, för om så ej blir fallet lär aktien gå ned snabbt och kraftigt. Jag hoppas såklart på att konsolen både är och tas emot bra, inte minst då jag är en aspirerande köpare. Framför allt (och såklart?) lockar Mario Kart World (nummer 10 i ordningen) samt möjligheten att kunna uppleva The Legend of Zelda: Wind Waker igen i och med att flera, på Switch 1 ej släppta, gamecubespel kommer lanseras.
Jag är dock lika sur som imponerad över priset som Nintendo planerar att ta för den nya konsolen. Sur, för det tycks bli dyrare än vad jag hade hoppats på; imponerad för att Nintendo tycks mer och mer och fullt ut använda sig av sin erkända och välförtjänta(?) pricing power. Givet att tullkriget får vara där det är idag och inga nya siffror eller dylikt implementeras kommer en konsol för oss boende i Svedala att kosta cirka 6 800 kr.
Därtill kommer spelen kosta mycket, men här har också Nintendo sagt att det kommer vara en ”dynamisk prissättning”. Till exempel syns detta i att Mario Kart World kommer att kosta 999 kr, medan Donkey Kong Bananza kommer att kosta 700. Intressant är att ett från nuvarande konsolgeneration ”uppgraderat Zelda”-spel kommer kosta kring 800-lappen. Som sagt – japanarna vet hur att ta betalt. Allt som allt landar det i att det är dyrt, men jag är övertygad om att kunderna kommer vallfärda till butikerna så länge det inte blir stora och negativa recensioner för konsolen. ”Pris är vad du betalar, värde vad du får”.
Kommer priset på såväl konsol som spel göra att flera potentiella konsumenter rycker öronen åt sig? Jag tror inte det, för vill du, ditt barn, din bättre/sämre hälft spela Super Mario och Mario kart, vilka är de mer generellt mest tilltalande titlarna, kommer plånboken förr eller senare att halas upp. Sannolikheten för det ökar i och med flockmentaliteten genom att dels vara som alla andra, dels spela online med nämnda. Därtill finns en viss FOMO med i det hela, för vem vill inte vara med på det nya; det coola? Då tillhör man ju stammens ”topp” och således ökar sannolikheten för goda relationer och därmed överlevnad… förlåt, men ibland kan jag inte undvika att gå in på några av de psykologiska faktorer som, både med- och undermedvetet, ofta styr oss.
Switch 2 kommer att lanseras den 5 juni och innan dess, den 8 maj, kommer Nintendos årsrapport. Om du inte redan har sett eller läst om nya Donkey Kong Bananza (open world), Mario Kart World, Metroid Prime 4: Beyond med flera kan jag varmt rekommendera svenska fz.se (som var ansvariga för den tidigare och fysiskt utgivna PC Gamer – en tidning som var mycket uppskattad). Bland annat har de skrivit om hur de nya spelen känns, men också hur Nintendo kommer att integrera mobilappar för aktioner i Switchspelen.
Det ska bli kul att ta del av kommande årsrapport, men framför allt den nya konsolen. Jag hoppas att både bolaget och alla spelare får en genuin känsla av att basunera ut ”It’s Mario Time!”