Laddar TradingView Widget
Laddar annons
7 Dec, 2024

Tar hem vinst i Nintendo

Jag började köpa in mig i Nintendo under våren 2021 och sedan dess har jag ägnat flera blogginlägg till bolaget och därmed aktien. Det senaste sådana är från den 20 juni, tidigare i år

Vid mitt första köp 2021 var jag medveten om att aktien där och då handlades till en relativt hög värdering, men jag upplevde mig se en stor potential i koncernen med över 130 år på nacken. Det jag främst lockades av var bolagets nya fokus på att ”disneyfiera” verksamheten och med det skapa nya intäktskällor. Istället för ”bara” spel, främst vi konsol, hade bolaget börjat ta successiva steg mot filmer, serier, temaparker med mera. Därtill ökade fokus på att stärka redan befintliga alternativa intäktsströmmar, såsom merchandise. Slutligen såg jag en stor potential i att bolaget mer och mer gick från att sälja fysiska till digitala spelexemplar via framför allt den egna e-shopen.

För att kunna spara stora filer, eller hela spel, samt spela online krävs en betald prenumeration, precis som hos Sony och Microsoft. Nintendo hade fram till cirka 2021 legat efter på denna punkt, men satsade intensivt på att stärka segmentet. Allt annat lika skulle det stötta marginalerna samt, som jag nyss skrev, fånga kunden i ekosystemet (jmfr. stickiness). 

Nintendokonsoler och spel brukas ofta av småbarnsfamiljer och när barnen (och de vuxna, för vem har inte föräldrar som har suttit med Super Mario, Donkey Kong, Metroid, Zelda e.d.?) får ett spel vill de såklart kunna spela med vänner online. Vidare vill de såklart ha en t-shirt med till exempel ett tryck av Super Mario, eller en väska, mobilskal, konsolväska och så vidare. Därtill kommer de snart att få sin första mobil och då kommer bland annat spel från Nintendo att spelas. Ekosystem.Stickiness.

Kanske vill de också besöka en av de temaparker som har uppförts och så även kommer fortsätta att göra? Riktiga ”hard core”-gamers kommer också säkert vilja besöka det under hösten nyöppnade Nintendomuséet i Japan. Och så vidare och så vidare.

s

Beträffande uppföljaren till Switch, låt oss kalla den för Switch 2, var min tes att bolaget lärt sig från Wii U och att den nya konsolen mer skulle vara som när NES gick till SNES under tidigt 1990-tal. Därtill hoppades jag på att Nintendo inte skulle vara giriga, utan tillåta bakåtkompabilitet. Detta hörsammade de och i halvårsrapporten skriver ledningen att Switch 2(?) kommer ha just det. Intressant är att det redan nu tycks finnas tillbehör till den kommande konsolen att köpa.

I halvårsrapporten skriver bolaget att nettointäkterna minskade med 34,3 % jämfört med samma period förra året, till 523,2 miljarder yen (cirka 3,44 miljarder USD). Även rörelsevinsten minskade kraftigt, med 56,6 % till 121,5 miljarder yen (cirka 800 miljoner USD). Minskningen berodde på lägre försäljning av både hårdvara och mjukvara för Switch samt högre kostnader för försäljning och administration. Totalt 74,7 % av intäkterna kom från utlandet, där Amerika var främst bidragande.

Dessutom kunde bolaget stoltsera med nio spel som passerade miljonen sålda exemplar under perioden, varav sex var förstapartstitlar. Några av de mest framstående siffrorna:

  • The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom: 2,58 miljoner exemplar.
  • Paper Mario: The Thousand-Year Door: 1,94 miljoner exemplar.
  • Luigi’s Mansion 2 HD: 1,57 miljoner exemplar.

Äldre titlar fortsatte också prestera starkt:

  • Mario Kart 8 Deluxe: 2,31 miljoner exemplar under perioden, totalt 64,27 miljoner.
  • Animal Crossing: New Horizons: 2,18 miljoner exemplar under perioden, totalt 46,45 miljoner.

Switch-försäljningen har minskat med 31 % under första halvåret, vilket reflekterar konsolens åldrande i sin åttonde livscykel – tänk att den lyckats hålla så bra sedan mars 2017. 

I rapporten skriver ledningen att man sänker sin årsprognos för nettointäkter och rörelsevinst med 5,2 % respektive 10 %, då trenden för Switch och mjukvaruförsäljningen är lägre än väntat. Dock förväntas vissa titlar och den kommande julförsäljningen ge en viss återhämtning. Switchs livstidsförsäljning är nu över 146 miljoner, vilket gör den till den tredje mest sålda konsolen någonsin.

Att konsolen kunnat leva så länge som den har gjort är lika imponerande som något oväntat, för i och med dess ”gamla” hårdvara och hur snabbt grafik och processorer har utvecklats de senaste åren hade jag trott att konsumenternas dom skulle ha kommit tidigare. Nintendo är inte bolaget som ämnar slåss med Sony och Microsoft gällande prestanda i form av grafikmotor och processorkraft. Detta har det tydligt kommunicerat. Fokus ligger istället på att skapa bra och starka IP, som ger spelglädje för familjen. Jag tror att denna nisch även fortsatt är rätt väg att gå.

Bolaget kan stå inför en ny gyllene period, vilket jag gång på gång har återkommit om. Emellertid upplever jag att mycket har kommit att prisas in i aktien och att utfallet med Switch 2(?) kommer att bli binärt för bolaget för minst två, tre år framöver. Mycket prisas just nu in för ett mycket lyckat släpp, vilket mycket väl kan komma att realiseras. Jag vill likväl inte syna detta och i kombination med att jag inte äger aktien på dess huvudlista i Japan, vilket inte har varit det bästa beslutet av mig, har jag valt att under hösten hyvla innehavet för att slutligen göra en exit. Exklusive utdelningar för de brutna räkenskapsåren 2021–2024 blev avkastningen cirka 29 %. Det är inget extraordinärt, likväl en helt okej avkastning för mig som hellre tar sakta steg fram till en relativt låg risk, än vice versa. 

Jag kommer högst sannolikt fortsätta följa bolag samt konsumera dess produkter, för jag både uppskattar och imponeras över all dess produktion.

Inget av det du läser på denna blogg skall ses som någon rekommendation. Jag skriver enbart om hur jag väljer att agera. Som alltid är det viktigt att du utgår från dig, din ekonomi, arbets- eller studiesituation, men också och framför allt hälsa och sociala liv. När detta inlägg skrivs äger jag inte några aktier i Nintendo.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.