21 Feb, 2021

Öppet brev till dig som investerade i Gamestop och/eller AMC

Jag vill börja med att poängtera att jag inte dömer, ej heller ämnar att på något sätt kritisera ditt förfarande om du är en av de som investerade i GME och/eller AMC på nivåer långt högre än de som råder idag. Jag ämnar inte heller att göra mig rolig över det beteende som kom att visa under resan upp kom att visa samt det som andra kom att visa på fallet ned. Jag ber dig att läsa dessa rader med ett öppet sinne och med vetskap att det jag vill är inte att hämma dig, utan istället främja att du inte lämnar börsvärlden och allt det goda och nyttiga som kommer med att de facto investera. Se inte din ”investering” i GME/AMC som ”det här med börsen var inget för mig”, eller ”jävla börs. Allt är fuffens. Fy f*n för den. Vilket j***a lotteri” e.d. Se det istället för vad det är – en källa och en nyckel till utveckling. En nyckel till att dra lärdom, utvecklas och bli bättre. Det är detta som karaktäriserar ett dynamiskt mindset. Som bekant föddes inte Tiger Woods som ett golfproffs, eller hur? Tro tusan att det ligger tusentals timmar, motgångar, misslyckanden et cetera bakom.

Att investera är inte att läsa ett inlägg på facebook eller på någon annan social plattform, där längden på det skrivna sällan överskrider längden på en tidningsrubrik. Att investera är inte heller att köpa och sedan tro att aktien ska stiga i värde. Detta är mer signumet för att spekulera. Det behöver inte – och är inte – svårt att investera, i alla fall inte på ett sätt där du kan nå bra avkastning utan någon nämnvärd ansträngning. Indexfonder och investmentbolag, såsom Investor och Svolder, har historiskt visat sig vara en guldgruva för alla som valt att investera i dem och väldigt lite talar för att detta inte heller kommer att gälla i framtiden. Okej – du är ju inte ”Warren Buffet”, eller någon annan ”viktig person” i dina sociala medier som kan ”skryta” om sina ”fina” och ”exotiska” investeringar, men livet handlar inte om detta. Låt de som vill mäta sitt könsorgan göra det och gå med ett lugnt medvetande om att du har en stabil portfölj som kommer göda din ekonomi. Tribalismen lämnade vi för länge, länge sedan och därför finns inget som helst fundament för att lockas med av FOMO. Du behöver inte, måste inte, jämföra dig och basunera ut: ”Hallå – titta på mig! Jag investerar i X, precis som alla andra. Titta på mig kära flockmedlemmar – jag följer er och således tillhör jag väl er flock? Eller hur? Snälla!?”

De första som investerade i GME gjorde det för att kanske främst sätta dit blankare, där en av dem hade blankat så mycket som 140 % (vilket i sig är en diksussion värd ett eget inlägg), men jag vågar påstå att de flesta investerade då de såg en möjlighet att tjäna lätta och framför allt snabba pengar. Handen på hjärtat – investerade du för att klämma åt blankarna, eller för den potentiella avkastningen? Var du inläst på vad blankning är, eller var det något som du först kollade upp efter ditt köp/snabbt innan ditt köp?

Läste du på innan? Vad läste du om Gamestop, detta bolag som har som affärsidé att i fysiska butiker sälja fysiska utgåvor av spel och annan spelrelaterad merchandise? Visst – de har en e-shop och de säljer diverse gamecards, men varför köpa av dem när man kan klicka hem dessa spel via Steam, Epic Games Store, Ubisoft shop mm.? Var du inläst på att GME:s vinst per aktie (VPA) minskat från $2,41 (år 2011) till minus $4,18 (år 2020)? Var du inläst på att deras nettoskuld gått från minus 13,51 % (år 2011) till att idag år 2021 vara 1,52 %? Eller hur såväl deras EBIT- som Vinstmarginal har minskat från positiva till att nu verka i negativa territorier? Hade du ens reflekterat kring ”fysiska butiker + försäljning av fysiska utgåvor av spel + år 2021”?

Jag är medveten om att det i slutet av 2019 såg utr att bli en ljusninbg i bolaget, men sedan dess har mycket ändrats.

Som sagt ämnar jag inte att raljera, utan det jag vill är att du ska dra lärdom av hur ditt förfarande kom att straffa sig/dig. Grattis, för du har, precis som jag gjorde tidigt i min egen ”investeringskarriär”, fått uppleva en dyrköpt läxa. Precis som Warren Buffett säger tycker jag du ska ”learn from Your mistakes, because You’d paid for them.”

Snälla – lämna inte börsen och snälla – dra lärdom. Läs på, fråga de som du upplever vara rationella, mer långsiktiga och kunniga. Ta dock inte rygg på dem, utan ta dig tid att själv läsa på om bolaget/fonden, reflektera över risk/reward och investera enbart med pengar som du har råd att förlora. Observera att jag skriver ”investera” och inte ”spekulera”. Du behöver inte vara en Harvardprofessor i matematik, utan likt ovan nämnda orakel från Omaha säger: ”You don’t need a lot of brain in this business. What You do need is emotional stabilitness”.

Det finns många bra böcker att börja med, precis som det finns bra poddar. Böcker såsom Så här kan alla svenskar bli miljonärer,  Vägen till din första miljon, Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknandenSå här blev Warren Buffett världens rikaste person samt Investera som mästarna är axplock från en bred skara av bra litteratur. Litteratur som är enkel, rättfram, okomplicerad och "enkel" att ta till sig. Beträffande poddar tycker jag att #pratapengar är myckety bra att börja med, detta trots att den lades ned för länge sedan. 

Läs på. Förstå dig på hur din hjärna alltid lurar dig till enkla, snabba och ofta oreflekterade beslut. Utgå från dig. Var alltid lugn och kontrollera hur du förhåller dig till dina tankar och känslor. Jag lovar att ditt framtida jag kommer att tacka dig!

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.