Perspektiv + lite transaktioner
När det blir snabba och relativt kraftiga börsnedgångar tenderar den instinktiva tanken vara ”köp/öka”, eller ”sälj/minska” beroende på perspektiv, strategi samt kynne. Det är dock viktigt att förmå sig att zooma ut och se nedgången i ett vidare perspektiv. I måndags sjönk börsen med över 4 % och i enskilda aktier var fallen än högre. Till exempel var Firefly ned med ca 10 % och Investor med drygt 7,2 %.
Där och då kan det ha känts som REA. Kanske kommer det visa sig ha varit det, men studeras bara de senaste månaderna under 2024 framkommer att Firefly och Investor är upp – veckans nedgångar till trots, 16,5 % respektive 21,6 %. Absolut har bolagen utvecklats sedan den första januari och detta styr till stor del värderingarna, likväl kvarstår faktum att aktierna handlades på samma nivåer som vid kring den 6-10 maj tidigare i år, det vill säga drygt tre månader sedan.
Varför tenderar den allt för sällan rationella människan ha svårt att aktivera ”perspektiv på” när det sker kraftiga nedgångar? I stressiga och osäkra situationer, som under ett börsras, tenderar hon att fatta beslut som är baserade på kortsiktiga överväganden – System 1 - snarare än att se till den långsiktiga bilden. Detta kan bero på att stress och ångest minskar vår kognitiva kapacitet att bearbeta information och tänka strategiskt.
Vidare spelar den psykologiska tendensen att överskatta sannolikheten för händelser som är lättillgängliga i vårt minne, känd som tillgänglighetsheuristik, en stor roll. Under ett börsras är negativa nyheter och skrämmande scenarier ofta i förgrunden, vilket leder till att vi överskattar sannolikheten för fortsatta förluster och missar den bredare kontexten. Nämnda kallas för near-bias, eller i vissa fall near-term bias. När allt och alla skriker ”fara” och ”rädda allt som räddas kan”, tenderar fakta och berättelser (narrativ) som hävdar det motsatta att hamna mycket långt i bakgrunden. Även här beror det på stress och ångest.
I en kaotisk situation, som just ett börsras, kan människor känna en brist på kontroll över sina investeringar. Denna känsla av hjälplöshet kan förvärra rädslan och få oss att agera impulsivt (känslor) utan att överväga långsiktiga konsekvenser. System 2 hindras och därmed infaller sig en near-term bias.
Adderar vi dessutom System 1, aktivitetsbias, flockmentalitet, FOMO och kognitiv dissonans är risken för en beskt smakande mixtur hög. Denna riskerar att förstöra för oss när en upplevd stress och press hindrar oss från att se allt och inget från ett vidare perspektiv. Genom att ha en nedskriven strategi samt anteckningar för varje innehav och varför det har förärats en plats i väskan, en tydlig placeringshorisont samt en bra balans mellan pengar på börsen och pengar på bankkontot ökar sannolikheten för att misstag inte begås. Lätt? Nej, men det går.
När det skakar och siffrorna lyser rödare än färgen på såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraternas emblem ska du 1) inte göra något innan du har 2) öppnat det dokument där du har ovan nämnda strategi, analys (det du har nedtecknat om alla innehav, varför du äger dem etc.), 3) tagit en bostadspromenad, eller än bättre en runt kvarteret, så att du inte blir förtrollad av skärmen och det ”här och nu” den inbjuder till samt 4) skrivit eller pratat med en djävulsadvokat. Även om det ibland kan vara mindre passande, är även en stark rekommendation att aktivera 24-timmarsregeln, som med andra ord kan förklaras som ”sov på saken”.
Under veckan har jag varit nettoköpare och har bland annat praktiserat ”när det ’rasar’, så håll käft och köp Investor”, dit jag även valt att addera Traction där det ofta är låg omsättning. Därtill har jag vid ett flertal dagar ökat i Storebrand All Countries SEK B, Storebrand Low Volatility SEK B. Även Hexpol, Brookfield Infrastructure, Brookfield Renewable samt, under rapportdagen, Brookfield Asset Management har fått mer kapital injicerat i sig.
Att jag nämner dessa ska inte ses som någon sorts rekommendation. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, ekonomi, familj och så vidare. Olika individer, olika förutsättningar, kynne och ekonomi – därmed ska du aldrig ta rygg på någon.