13 Jan, 2023

Same procedure as every year, James.

Ju mer jag läser och ju fler år jag vistas på börsen, men även i livet i dess allmänhet blir det än mer uppenbart hur allt går i cykler och hur mycket, ändock ej allt, tenderar att återupprepa sig. För blott ett år sedan var antalet inlägg på sociala medier samt blogguppdateringar med en bifogad bild på portföljens utveckling mer att betrakta som något unikt, knappt förekommande. Spola fram nästa exakt ett år och det råder vice versa – nu postas det hej vilt. ”ATH”, ”Ny miljon nådd!”, ”Kolla SBB och kolla mina hittills 10,7 %” eller dylikt finns överallt och ingenstans på valfri social media.

Förstå mig rätt, för absolut gläds jag med berörda och absolut vill jag att alla som sparar och investerar – tar ansvar för sin ekonomi och därmed liv – ska få bästa möjliga avkastning, utveckling och ”liv”. Dock kan jag inte negligera hur all mänsklig psykologi ständigt finns där och lika ständigt återupprepar sig.

När allt fler postar ”ATH” eller dylikt kommer dessa påverka andra som ännu ej nått ATH att ösa in mer pengar. Om dessa ej har likvider kommer lockelsen till att belåna portföljen komma. Först är den relativt lätt att slå undan, men för varje dag som går; för varje dag som börsen stiger och ”alla andra” (läs: flocken) avkastar likt vore de kung Krösus kommer det bli allt svårare. Se där – en flockmentalitet. Det har vi ju aldrig sett förr, eller hur…? För att inte glömma den stigande känslan och ”oron” om att det sista tåget är på väg att lämna perrongen – FOMO. För visst har kommer det aldrig gå fler tåg? Aldrig… eller hur?

Man ser enbart vad man vill och vad man tror på, dvs. scotomisation (ett begrepp och ett intressant ämne jag berör djupare i min första bok – Börspsykologi). Vill du se tillväxt; vill du se det positiva med all makro och mikro som kommuniceras är det vad du kommer att se. Addera till detta den lätta benägenheten att mer undermedvetet, men också i vissa fall högst medvetet söka konfirmation är risken stor att du fattar beslut som inte ofta tenderar att bli mindre positiva. Se där – ytterligare en mental fallgrop, nämligen konfirmationsbias.

Vad börsen gör idag, i morgon, nästa vecka, månad, kvartal et cetera vet få, eller mer korrekt: ingen. Vi vet att börsen kan gå upp, ned och sidledes. Vi vet dock att den alltid tenderar att gå mer plus än minus. I begreppet ”börsen” finns alla bolag, men de som driver nämnda uppåt är de som år efter år presterar bra på fundamental basis, även om deras aktiekurser på sekunden återspeglar detta. Således är det viktigt att oavsett om tjuren råder eller björnen anfaller att fokusera på bolagen och gå med vetskapen att det kommer att komma nya möjligheter att investera än billigare i bra bolag.

Spara lite på krutet och fortsätt månadsspara efter din egen strategi och livssituation. Låt dig inte drivas med i det ryck vi har sett de senaste blott två veckorna. Var stark. Ta kontrollen. Du kan inte styra tankar och känslor, men du kan styra hur du förhåller dig till dem! Långsiktighet. Maratonlopp! Nedan bild är intressant. Dels visar den olika utvecklingsperioder om trettio år, dels skillnaden mellan att investera i utdelande bolag (och återinvestera de mottagna sådana från nämnda).

Kom också ihåg att ha en plan och en plan B för när plan A inte längre håller är adekvat. Var ödmjuk och ha alltid en inställning att du är i ett ständigt lärande. ”A fool thinks himself to be wise but a wise man knows himself to be a fool”. Ständigt där, ständigt aktuellt, ständigt applicerbart.

Är du intresserad att ta del i några fler förvaltarintervjuer med diskussioner om allt hur börsen spås gå 2023 till fondens respektive portfölj och dess innehav har dessa publicerats i veckan.

SEB Småbolagsfond.

Enter Micro Cap.

Är du sugen på bra podcast kan jag, utöver de svenska, sedvanliga, rekommendera att Land of the Giants har startat en ny säsong. Denna gång avhandlas Tinder (bolaget Match.com). Vidare har har Nicolai Tangen intervjuat Blackrocks VD, Larry Fink, samt har podden Business Breakdowns dels haft ett uttömmande avsnitt om ömsom Hermés, ömsom L’oreal. Samtliga värda sin tid.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.