6 Aug, 2024

Storebrand Sverige PLUS SEK B – 5 % i direktavkastning

Uppdaterad:
6 Aug, 2024

För lite mer än en vecka sedan skrev jag om den utdelande fonden Storebrand Sverige SEK B, som har som ambition att årligen dela it motsvarande 5 % i direktavkastning. I takt med att index stiger, stiger även dess utdelning. Det är något förenklat, men i sak är det som så det har och högst sannolikt kommer att se ut. Index stiger med drygt 4 % ett år och fondens utdelning kommer således öka med ungefär detsamma. Såklart gäller också vice versa. Över en längre tid går det fler bra och positiva år på de sämre och negativa sådana och således torde utdelningen över tid vara stigande.

Jag var idag, den 6 augusti, i ytterligare ett trevligt samtal med förvaltaren, Andreas Poole, för Storebrand Sverige samt den som i detta inlägg kommer avhandlas. Det var ett trevligt samtal och jag fick mig berättat hur de stämmer av med årets utdelningsnivå. Kort och enkelt kallas det till ett styrelsesammanträde i april där procentsatsen sätts. För Storebrand Sverige SEK B, Storebrand Sverige Plus SEK B, Storebrand All Countries SEK B och ett par till är procentsatsen – direktavkastningen - 5 %. Beträffande Storebrand Low Volatility SEK B är procentsatsen 6 %. Nämnda sätts mot den andelskurs som är gällande vid avstämningsdagen, som historiskt har varit i början av juni. 

Angående Storebrand Low Volatility SEK B samt Storebrand All Countries SEK B, två fonder som jag äger, har jag skrivit tidigare om och du finner länken här. 

Vad som ytterligare diskuterades var frågan kring att det första köpet måste vara minst 100 000 kronor för B-andelsklasserna. Andreas och hans trevliga kollega (som är kontaktperson för Storebrand Fonder), Amanda Brommé, sade att teamet och alla berörda ämnar diskutera detta vidare under hösten. Detta då det har varit en ökad efterfrågan från privatpersoner och har vi/alla som söker att investera/spara i dessa fonder tur kommer det under de kommande månaderna bli möjligt att genomföra ett första köp med kanske 1000 kronor eller dylikt. Absolut är 1000 kronor inte någon liten summa, likväl är den avsevärt lägre än 100 000 kronor.

När jag sade att jag, men även Petrusko som skall ha all heder för sina insatser, varit på Avanza för att få in fler fonder från Storebrand samt säkert, skrivet med all ödmjukhet, hjälpt till att sprida om fonderna i och med mina inlägg avbröt Amanda; ”Vänta nu… är det du som är den där ’Sofokles’?”. Se där. Vi skrattade och lite skämtsamt sade hon att ”… vi står nämligen våra kunder nära”. 

Nu över till Storebrand Sverige Plus SEK B, som hädanefter är i fokus.

ESG är en akronym som får många att skaka på huvudet, medan det tydligen finns minst lika många som nickar instämmande om dess betydelse. Jag tror vi är få som inte anser att det krävs insatser för att förmå världens befolkning att bli mer klimateffektiv, men det som skiljer kreti från pleti är hur, när och till vilken hastighet. Att ESG mer tycks vara ett sorts modeord såväl till dess användning som definition tycks de generella förespråkarna inte se som dåligt och att det blir något genant när de ena dagen ställer sig på barrikaderna för att skrika ”nej till vapenbolag” för att nästa gå ned och basunera ut ”ja till försvarsbolag” tycks icke bekomma dem. 

Vad som exakt är ESG-perfekt tror jag det finns få som vet. Betsson väljs av många bort, men detta hindrar inte MSCI från att ge koncernen AAA i ESG-rating. Samma var det med naturgas och vad som följer blir intressant att se. Det blir svårt för de investerare och småsparare som vill exponera sig mot en ”grön och vapenfri värld” när flera fonder ändrar sina policydokument snabbare än en vindflöjel hinner ändra riktning. Kanske kommer hela hysterin över ESG och dess tillkomst tillika varande, med den gröna skönmålningen som tillkommer, ses tillbaka på som mer av ett misstag än något bra och positivt? Kanske, kanske inte. Det har i alla fall hjälpt till att uppmärksamma en prekär med ack så viktig fråga än mer.

Storebrand har flera olika Sverigefonder och en av dem – Storebrand Sverige A/B – skrev jag som sagt om för cirka en vecka sedan. Ytterligare en som finns i såväl A- som B-klass är Storebrand Sverige Plus.  Fondens målsättning är att aktivt välja in bolag med lågt koldioxidavtryck, bolag med högt hållbarhetsbetyg och lösningsbolag. I dess årsberättelse står det att läsa ”Med lösningsbolag menar vi bolag som tillhandahåller

produkter och tjänster som bidrar med lösningar på världens klimat- och hållbarhetsutmaningar. Storebrand Sverige Plus är en hållbar indexnära aktiefond som investerar brett i aktier inom olika branscher på den svenska aktiemarknaden.”

Längre ned i nämnda årsrapport står att läsa ”Storebrand Sverige Plus avkastade 16,84 procent under 2023, medan fondens jämförelseindex avkastade 19,19 procent under samma period. […] Under 2023 bidrog fondens hållbarhetskriterier negativt till dess avkastning jämfört med jämförelseindex. Exkluderingar bidrog i stort sett varken positivt eller negativt till fondens avkastning. Det största positiva bidraget kom från Kindered [sic!] Group på 0,1 procent. Det största negativa bidraget kom från SAAB på -0,2 procent. Fondens investeringar i gröna bolag, så kallade lösningsbolag, bidrog också negativt med -2,3 procent. Gröna bolag har utvecklats svagt sedan de nådde sin toppnivå i januari 2021 trots många goda nyheter och starka rapporter som förutspår stark tillväxt inom detta segment. Problemet har dock varit att de tillväxtförväntningar som redan prisats in i aktierna har varit ännu högre, vilket har inneburit dålig avkastning för aktier i dessa bolag.”

Trender kommer och går och kanske kommer vi se en sorts renässans för dessa ”lösningsbolag” kommande år? Det som talar för det är lägre räntenivåer, men det kommer också krävas att (makro)ekonomin inte går dåligt (tänk lågkonjunktur eller recession). De så kallade ”gröna bolagen” gick ypperligt från mitten av 2010-talet och fram till början av 2022. Därefter ökade inflationen samt räntenivåerna och således försvann mycket av det som omställningsbolag var i behov av – billigt kapital. Bättre R/R för investerare fanns att finna annorstädes, helt enkelt.

Storebrand Sverige Plus SEK B har en fondavgift om 0,32 %, vilket är högre än de 0,21 % som är gällande i Storebrand Sverige SEK B. Det är också dyrare än SEB Indexnära B Utd på 0,26 %. ETF:en Xact Sverige har en låg avgift om 0,16 %, men här tillkommer courtagekostnader vid alla transaktioner. Detta tillkommer inte vid köp/sälj i de regelrätta fonderna. 

Fonden lanserades den 26 september 2016 och har sedan dess avkastat 118 %. Detta kan ställas mot OMX SIG SGI:s 113 %, men också Storebrand Sverige SEK B:s 102,3 % respektive SEB Indexnära Utd:s om 115 %. Under samma mätperiod har Xact Sverige inklusive utdelningar avkastat 105,5 %.

Som syns i bilden är det ”A”-versionerna av Storebrandsfonderna. Detta då dessa återinvesterar utdelningen.

o

Beträffande utdelningen för Storebrand Sverige Plus SEK B har den sett ut likt nedan:

2017: 4,2 kr

2018: 4,07 kr

2019: 4,32 kr

2020: 6,53 kr

2021: 8,87 kr

2022: 7,09

2023: 7,61 kr

2024: 8,6 kr

Detta kan ställas mot och jämföras med tidigare genomgångar.

 Storebrand Sverige Plus SEK BStorebrand Sverige SEK BSEB Indexnära B UtdXact Sverige
2016 7,81 kr4,9 kr13,31 kr
20174,2 kr9,92 kr4,7 kr18,27 kr
20184,07 kr9,73 kr5,5 kr15,71 kr
20194,32 kr10,07 kr5 kr15,27 kr
20206,53 kr14,84 kr5,4 kr19,9 kr
20218,87 kr19,48 kr6 kr20,7 kr
20227,09 kr15,43 kr7,6 kr27,43 kr
20237,61 kr16,95 kr7,7407 kr20,54 kr
20248,6 kr18,5 kr7,9892 kr23,87 kr

Tas 2017 års utdelning och jämförs med den för 2024 samt att summan sedan delas med de 7 år som har verkat blir snittet: 14,8 %. Detta kan ställas mot:

Xact Sverige: 4,2 %

SEB Indexnära B Utd: 4,68 %

Storebrand Sverige SEK B: 12,2 %.

Det bör dock noteras att det som spelar in när utdelningen avstäms. För enkelhetens skull kan jämföras med ett en aktie. Här bestäms en absolut summa på ett bolagets årsstämma, medan Storebrand fonder bestämmer en procentsats. Stiger index/fonden med 10 % mellan styrelsemötet och avstämningsdagen blir ju den absoluta summan – utdelning per fondandel – högre. Såklart gäller vice versa. Xact Sverige bestämmer ofta sin utdelningssumma per andel i början av februari och denna är sedan fast fram till avstämningsdagen i juni. Sjunker kursen till dess, ökar direktavkastningen, men summan som kommer att delas ut är fortsatt densamma. Sagt med andra ord riskerar den ej att minska, men ej heller att öka om index/ETF ökar i värde. 

Tror du på ESG och dess filter kan Storebrand Sverige Plus vara av intresse. Fondavgiften är lite högre än i den ESG-reducerade Storebrand Sverige, vilket skall tas i beaktande. Detta gör nämligen en enorm skillnad över tid. 

Detta inlägg ska inte ses som en köp- eller säljrekommendation. Jag skriver enbart om fonden samt mina tankar om den samt några av dess ”konkurrenter”. När detta inlägg skrivs äger jag Storebrand Low Volatility SEK B samt Storebrand All Countries SEK B. Det är som alltid viktigt att du gör din egen analys och utgår från dig, ditt liv, din ekonomi, jobb et cetera. Även om det rör sig om fonder är dessa allt annat än riskfria. Detta är viktigt att betona.  

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.