1 Mar, 2023

Vikten av olika perspektiv skapar bästa beslutsunderlag (för investeringar)

Uppdaterad:
1 Mar, 2023

En central del i min kommande bok Mentala Modeller är perspektiv, något som tyvärr inte drabbats av någon större inflation de senaste åren. Mer nära tycks vara en sorts dragning till fanatism, för antingen är du sannerligen med oss, eller emot oss. Någon mellanmjölk á la AB Sverige tycks sakta, men (tyvärr) säkert försvinna. Politik. Meningsskiljaktigheter såväl i den fysiska som virtuella världen (tyvärr är twitter bra exempel här – ”Va – håller du inte med mig?! Då är du totalt jävla urblåst och dum i huvudet. Block på det!”). Ledartexter och debattartiklar. Et cetera. Et cetera. 

Jag ämnar inte måla fan på väggen, men det har funnits tider då denna utveckling tidigare setts. Tiden var kring slutet av 1920-talet och början av 1930-talet. Dessförinnan byggdes densamma upp under det långa 1800-talet (1789–1914); nationalism tillsammans med en touch av konservatism. Upprustning och allianser. Kolonisering och imperialism. Sakta men säkert, år för år under 1800-talet för att 1914 tändas på likt den krutburk det hade kommit till att bli.

Varför det har blivit som det är har jag många tankar om, men att skriva ut dem samtliga och visa hur jag ser dem som olika kuggar i ett större (kugg)hjul skulle kräva sin egen bok. Oavsett mina, dina och alla andras tankar om varför är vi där vi är borde fokus vara på att mer och mer dels själva ikläda oss andra glasögon, dels möjliggöra för andra att göra detsamma. Sagt med andra ord – sätta sig i såväl varandras som andras perspektiv. 

Bild

Perspektiv kan skapas genom att bli mer metakognitiv – att tänka på hur man tänker. Varför tänker jag X? Är jag påverkad av nuet/stunden? Beror det på min tidigare historik samt erfarenheter? Den kultur jag är uppfödd i? Den jag fortfarande bor kvar i/flyttat till? Socialt umgänge, såväl fysiskt som digitalt sådant? Att ställa sig frågan hur, när och varför man tänker X är inte bara viktigt för ett bättre och mer fungerande samhälle/samhällsklimat, utan också för att bli än bättre investerare.

Jag väljer att använda mig av en metafor där en tavla är i centrum. Du och jag går tillsammans och besöker en konstutställning. Vi ställer oss framför en mycket utmärkande tavla. Såväl motivet som ramen är likt skapade med händer likt vore de satta på Michelangelo och vi blir hänförda. ”Vilken vacker tavla!”

Dagen efter kommer vi tillbaka, men då har intendenten bytt ut ramen och nu hänger något som bäst och milt sagt skulle kunna beskrivas som skräp. Vårt intryck av tavlan dras ned och vi är inte lika begeistrade idag som vi var igår. Reflektera – motivet är fortfarande detsamma, men vår upplevelse av helheten/tavlan har ändrats då ramen har ändrat vårt perspektiv.

Återkommande exempel jag haft för att dels förklara home bias, dels perspektiv är fallet Loomis. ”Kontanter är på väg att dö ut. Det ser och vet alla. Det räcker att gå ut på stan så kommer du se att max en av tjugo betalar cash. Och du funderar på att investera i ett bolag som hämtar/säkrar kontanter åt butiker!? Haha – god dag yxsskaft! Du kan lika gärna ge mig pengarna, eller satsa på att köpa en Triss” et cetera. Vad är det för perspektiv som appliceras? Tas flera olika glasögon på? 

Gäller Sverige hela världen? Sagt med andra ord – är Sverige världen? Senast jag kollade är vi ett av de mest teknologiskt utvecklade länderna (tänk tillgång till bredband, digitala tjänster etc.), men vi är långt ifrån ett stort land eller en spelare med makt när det är möten likt de i Davos eller dylikt. Vi må intala oss att vi är världens samvete och att vi har makt att påverka, men hur är det i verkligheten? 

Bara för att svenskarna är snåla med att använda kontanter betyder inte det att andra länder har befolkningar som är raka motsatsen till oss. Tyskland, Afrika, Sydamerika – åk dit och testa betala med kort e.d. och du kommer bli sedd på likt vore du Ronald McDonald.

Et cetera. Kan vi förmå oss att ta ett steg tillbaka, applicera ett metakognitivt tänkande och verkligen se på saker och ting från flera olika håll kommer det leda till att våra beslut blir bättre grundade. Och vad föranleder investeringar? Exakt – beslut. Varför inte eftersträva att skapa en sådan bra bas som möjligt för dessa?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.