19 Dec, 2023

4% regeln

Uppdaterad:
19 Dec, 2023

4% regeln är väl egentligen ett lite uttjatat ämne men jag såg dels en diskussion på Twitter i ämnet idag och dels såg jag nyligen en länk till en lite kul kalkylator från Vanguard som jag tänkte jag kunde tipsa om. Här finns den. Och ungefär så här kan resultatet se ut.

Det går alltså att dra i ett antal parametrar som antal år, portföljstorlek, uttag i procent och fördelning mellan aktier, räntor och sparkonto. Och så får man en så kallad Monte Carlo simulering baserad på historiska data.

Men åter till 4% regeln och lite generella tankar. Diskussionen på Twitter handlade delvis om att det lite slarvigt blivit en sanning att man "kan ta ut 4% om året plus inflation och vara säker på att pengarna räcker för evigt” och riktigt så är det ju inte. Snarare att det historiskt varit väldigt troligt att pengarna räckt i 30 år. Men även om det inte är 100% säkert att pengarna räcker i 30 år är det samtidigt fullt möjligt att portföljen växer i reala termer trots uttagen. Dvs att man har mer köpkraft kvar efter 30 år med 4% årligt uttag än man började med.

Ibland tycker jag att man ställer lite orimliga krav på 4% regeln. Att man med 100% säkerhet idag ska kunna säga exakt hur mycket pengar du ska ta ut i dagens penningvärde år exempelvis 2035, 2043 och 2051 utan risk att pengarna tar slut år 2054 är helt enkelt rätt tuffa förväntningar på en modell baserad på historiska data. 

Men om den bara ger en ungefärlig fingervisning som den tumregel de flesta av oss betraktar den som, så är den samtidigt väldigt användbar i form av att man redan här och nu kan se ungefär hur långt pengarna man sparat ihop kan räcka i form av tid och köpkraft.

Precis som i golf och orientering är det viktiga att man drar iväg i ungefär rätt riktning från start. Så kan man finjustera riktningen under vägen. Finjusteringen kan göras både genom att dra in lite extra pengar eller sänka utgifterna under perioder vid svag börs. Eller ha olika typer av flexibla upplägg med lite pengar utanför börsen som gör att man behöver plocka ut mindre pengar just när börsen gått väldigt dåligt. Jag gjorde själv några uträkningar av 4% regeln med buffert på sparkonto för några år sedan.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.