14 Dec, 2022

Årets aktieköp är klara

Då var årets sista utdelning inne på kontot och därmed också årets sista aktieköp genomfört för min del. Portföljen som är uppdaterad med aktuellt antal aktier hittar ni här. Jag gillar när det är jämna och fina siffror i portföljen, inte minst inför en print screen i samband med årsskiftet och där får jag väl i stort sett godkänt även om det så klart suttit fint med 20 stycken Sampo till.

Aktiviteten har som vanligt varit extremt låg under året med få affärer och det har mest handlat om att återinvestera de utdelningar som kommit in löpande. Jag gjorde också en affär där jag sålde Volati Pref och köpte SBB D i somras. En affär på runt 250 000 kr som ökade årliga utdelningen med 7 500 kr.

Jag räknar med att även 2023 kunna återinvestera alla utdelningar, men utöver det inte kunna köpa fler aktier via nysparande. Dessutom blir KF skatten klart högre nästa år och den får betalas via utdelningarna. Det betyder att det blir ca 250 000 kr i aktieköp under nästa år om utdelningarna blir som jag tror (vi har dessutom fonder värda runt 5 miljoner som inte ger utdelning så 4% regeln på portföljvärdet ger en bättre bild än enbart utdelningen).

Strax under 300 000 i utdelning innan skatt under året är ungefär samma nivå som i år. Det betyder att de 7% årlig utdelningstillväxt som jag räknar med från år till år så länge jag återinvesterar alla utdelnignar blir svår att uppnå till nästa år. Detta då det mesta talar för att Castellum inte kommer dela ut något 2023 och Sampo dessutom hade en extrautdelning under 2022. Men 2022 års utdelningar blev 12% högre än 2021 års, så den långsiktiga trenden kanske kan hamna på 7% om året i ökade utdelningar ändå. Den dagen jag slutar återinvestera utdelningarna räknar jag med 3% utdelningstillväxt per år, vilket jag historiskt tänkt ska täcka för inflationen. Skulle inflationen ligga kvar över 5% under många år bör jag fundera ett varv till på om målsättningen är rimlig och hållbar.

Jag har inte tänkt klart kring hur jag ska fördela ut dessa 250 000 kr i aktieköp under 2023. Men jag tror det blir runt 50 000 kr styck i Diös, Investor och Sampo som en bas. Sen kanske jag måste höja mitt mål i antalet SBB D (har redan 25 000 aktier vilket jag satt som slutmål) och köpa lite mer där eftersom jag envisas med att tro att klart över 10% direktavkastning är bra i den aktien och att det borde finnas en möjlig kursuppgång någon gång i framtiden när utdelningen ska ner under 10%. Och att få över 10% om året medan man väntar är inte så dumt. Det skulle också vara kul att ta in ett nytt bolag i portföljen under 2023 och då bör jag väl även där köpa för minst 50 000 kr för att det ska bli något att räkna med. Även 2022 innehöll ett nytt bolag till portföljen i form av Diös.

Om aktiviteten varit låg i den stora portföljen har jag krånglat desto mer och både köpt och sålt i väldig takt (med mina mått mätt) i min pensionsportfölj. Där ligger fokus på att försöka slå index genom högre aktivitet och högre risk. Där återkommer jag med en årsrapport och kursgraf i samband med årsskiftet. Genom att tillåta mig högre aktivitet i pensionsportföljen kan jag låta den stora portföljen tugga på och sköta sig själv med en avkastning i nivå med index och en utdelning som stiger över tid, helst vill jag inte sälja en enda aktie där 2023-2025.

(Förtydligande kring skatten. Vi har runt 50% av pengarna i KF där skatten betalas löpande en gång i kvartalet på själva kontot. Här får aktieutdelning på resp konto täcka för skatten. Övriga 50% ligger på ISK där skatten hamnar på deklarationen nästkommande år och den skatten betalas indirekt med inkomst av tjänst då vi inte räknar med att behöva ta från portföljen. Total ISK/KF skatt för 2023 blir således runt 100k varav 50k finansieras med utdelningar under året).

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.