18 Jul, 2023

Best case scenario

Uppdaterad:
18 Jul, 2023

För ett par veckor sedan hade vi halvårsavstämning på vår kick-off som vi numera kör två gånger om året. En större i januari och en mindre i juli.

Som jag skrev i det länkade inlägget ovan så blev det lite större grej med detta möte i samband med att vi först satte upp rutiner för mötet när vi började med det och sen i samband med att jag slutade jobba. För så blir det ju att mötena blir mer händelserika när det händer något lite mer revolutionerande i livet som att man blir sambos, man får barn, man flyttar eller man slutar jobba. Saker som i första hand påverkar livet och vardagen, men i steg två även ekonomin vilket gör att man kanske får ta ett litet nytag på hur man lägger upp allting.

Det gör att vi nu efter några händelserika år med att jag slutade jobba, vi flyttade, min fru började jobba mindre etc att vi nu är inne i lite lunk igen där det rullar på och läget på det stora hela är ungefär som vid förra kick-offen.

Något jag föreslog som hemläxa inför årets möte var därför att vi skulle titta på ett rimligt “best case scenario” när det kommer till ekonomin. För historiskt sett har vi haft väldigt stort fokus på andra delen av det sannolika utfallet. Det vill säga räknat med att inkomsterna ska bli 0 inom en väldigt snar framtid, att börsen ska gå ner och ett försiktigt antagande där 4%-regeln gärna blivit ersatt av 3% årligt uttag för säkerhets skull och se om pengarna då kommer räcka.

I detta scenario räknade jag istället med att vi inte behöver plocka ut några pengar på ytterligare 5 år, att börsen under dessa 5 år ger 8% real avkastning och att vi efter det är såpass nära uttag av vissa pensionsdelar att vi kan räkna på 5% årligt uttag under ett antal år innan det är dags för pensionspengarna. Bara för att vi skulle tvingas tänka oss in i en situation som ändå är ganska rimlig. 

Jag vet inte om det gav så jättemycket, då vi inte hade någon lång önskelista på saker som vi skulle göra om vi nu skulle bränna 50 000 kr mer (i dagens penningvärde) varje månad jämfört med nu. Men vi satte kanske något i rullning i alla fall och båda fick tänka lite på att det här ändå är en möjlig verklighet inom inte alltför lång tid.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.