14 Oct, 2018

Kick-off

Igår hade jag och min fru den årliga kick-offen. Eller kick-off kan vara fel ord då det mer låter som det man ibland har på jobbet när man åker iväg och har ett kort pliktskyldigt möte/föredrag av chefen för att sen ägna mesta tiden åt teambuilding och fest. Men jag har under flera år kallat det årliga möte som vi har för kick-off, så är väl enklast att fortsätta med samma ord.

Bakgrunden är att vi för 5 år sen var på en föreläsning med Charlie Söderberg där han sa något i stil med att det är konstigt att man har möten och sätter upp mål och planer på jobbet men inte privat. Blev en riktig ögonöppnare för oss som tyckte privatlivet var viktigare än livet som anställd. Så sen dess kör vi ett lite större möte varje höst med kortare avstämningar under året. På senare år har det på gott och ont blivit att vi använt förra årets protokoll som underlag för det aktuella mötet. Bra för att skapa en röd tråd och se hur man tar sig framåt mot målen, men kanske finns risken att man fastnar i lite gamla hjulspår. 

Tidigare när jag skrivit om våra kick-offer så har vissa kommenterat att det behövs väl inga möten utan sånt här kan man prata om varje dag när man lever ihop. Men jag tycker det är stor skillnad på att prata lite allmänt om hur man mår, vad som hänt under dagen och planera de kommande veckorna och månaderna som man gör i vardagen mot att verkligen strukturerat ha ett möte med agenda och protokoll där man tvingas sätta ord på vad och hur man vill förändra i sitt liv på 5 års sikt. Andra har kommenterat att de gillar konceptet men tyvärr inte kan ha kick-offer eftersom de bor själva. Även det tror jag är fel, självklart kan man fundera, planera och skriva ner sina tankar på ungefär samma sätt även om man bor själv. Eller köra med en kompis så man får någon att bolla med, även om planerna då blir två separata på ett annat sätt än när man gör det med en partner.

Vi har som sagt alltid kört på hösten när man kommit in och jobbat ett tag efter semestern. Men på gårdagens möte bestämde vi att vi i framtiden kommer köra det stora mötet i januari med kortare avstämning i juli. Det känns lite tydligare att ha kalenderår på vissa målsättningar.

Vi har ibland åkt iväg och kört kick-offen på hotell, ibland varit på mina föräldrars lantställe och ibland varit hemma och sen bara gått ut och ätit på kvällen. Igår körde vi hemma då vi ska åka bort nästa helg. Men nästa helg passar det inte med 3-4 timmar möte så vi delade upp det lite.

I vårt liv handlar ju mycket nu om hur/när min fru ska sluta jobba samt hur/när vi ska testa att bo utomlands. Och ekonomin blir ju lite mer "spännande" och större fråga i samband med större händelser i livet som att man slutar jobba jämfört när man jobbat och månadssparat i 10 år och planerar att göra det i ytterligare 5 år.

Här kommer en ungefärlig agenda som den som är nyfiken på att testa kan ha som grund. Men lägg lite tid på att sätta upp en agenda som passar er i god tid innan mötet så man hinner tänka igenom och skriva ner något på varje punkt. Att tvingas tänka och skriva ner något gör stor skillnad.

1. Ekonomi
- Månadssparande plan och uppföljning senaste året
- Buffert storlek/behov närmare året?
- Större planerade inköp (både kort och längre sikt)
- Ekonomiska mål 1-3-5-10 år
- Fördelning i aktie- och fondportfölj. Utveckling sen förra mötet. Utdelningsprognos.

2. Boende
- Nöjda med nuvarande?
- Värde nuvarande (om man äger själv), vad får man på andra ställen för samma peng?
- Bolån. Kostnad per månad och belåningsgrad i procent.

3. Aktiviteter
- Egen tid 
- Aktiviteter ihop, enskilt och med andra personer
- Resor

4. Barn (om man har eller planerar skaffa)

5. Övrigt:
- Yrkeslivet
- Fysisk och psykisk hälsa. Hur kan vi kan stötta varandra i äta mer/mindre, träna mer/mindre, sova mer/mindre, stressa mer/mindre etc?
- Mål/projekt närmaste året (gå kurs, lära sig språk, delta i lopp, renovera hemma, köpa en katt). Vad krävs för att ro det i land?
- Vad vill vi ska vara sig likt om 1-5 år? Hur säkerställa det?
- Vad vill vi ska vara annorlunda om 1-5 år? Hur komma dit?
- "Sex och samlevnad"

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.