25 Feb, 2021

Boken Lev Lokalt

Jag har just läst ut boken Lev Lokalt av Oskar Lindberg. Ni vet killen som kallar sig Farbror Fri och tidigare bloggade här på Trade Venue, men numera bloggar på Enkel boning.

Boken framsida tycker jag förklarar bra vad det hela handlar om. Det vill säga genom att leva ett lokalt liv där huvuddelen av transporterna kan ske till fots och med cykel så sparar man pengar, miljö, tid och hälsa. Och att det är klokt att först utforska allt som finns i närområdet innan man börjar drömma om aktivteter som man behöver resa till.

Boken innehåller flera talande exempel i stil med en person som åker bil till jobbet och en annan som jobbar närmare hemmet och som kan ta sig dit för egen maskin. Och hur den som åker bil till jobbet måste jobba mer för att bara täcka bilkostnaden och dessutom lägga tid på skötsel och underhåll av bilen. Utöver det behöver man finna tid för motion som den som går eller cyklar till jobbet får gratis. Sker motionen via ett gymkort måste bilåkaren jobba ännu mer bara för att täcka den kostnaden, och åker man bil till gymmet... ja ni fattar.

Boken berör inte bara lokalt liv bestående av få transporter utan även en enklare och mer minimalistisk livsstil. Ett exempel gäller renovering av hus där en familj lägger en miljon direkt på att renovera innan de flyttar in. En annan familj investerar sin miljon och renoverar sen i maklig takt när de har bott in sig och märker att behovet uppstår och när de vet hur de vill ha det. Deras renovering motsvarar ungefär avkastningen från den investerade miljonen. Vilket gör att familj två dels har en miljon sparad och dels fått ett hus med löpande underhåll som är anpassat efter deras behov.

Jag tycker boken var vädigt intressant för mig just nu då vi är inne i en flytt och ska bygga upp vårt liv på en ny plats. Som vi (utan att ha läst boken) har valt utifrån många av de kriterier som nämns i boken, det vill säga vad vi söker hos en bostadsort för att passa just våra liv och vad vi gillar att göra.

Precis som Oskar är tydlig med i boken behöver det absolut inte innebära ett liv på en mindre ort som Oskar och hans familj valt. Det fungerar utmärkt att ha ett lokalt liv i en storstad också. Det kan vara utmaningar med bostadspriser och jobbpendling, men samtidigt finns troligtvis ett större utbud inom bostadens absoluta närhet.

Något som var extra intressant för mig var att kapitel 4 som handlade om att hitta och skapa din plats på jorden. Själva hittandet hoppas jag att vi lyckats med, men just att skapandet återstår. Istället för att sörja över att orten man bor på är bra i stora drag men samtidigt saknar vissa grejer kanske det går att skapa något av det man saknar. Bilda en förening och få fler på orten att hitta ditt stora intresse, dra igång en lokal Facebookgrupp eller en temadag en gång om året. Det här hade jag så klart kunnat göra i Stockholm också, men jag inbillar mig att det är enklare och roligare att försöka göra det på en lite mindre ort. Återstår så klart att se om jag lyckas skapa något eller om jag kommer sitta och klaga på dåligt utbud av vissa aktiviteter om fem år.

En lättsam och trevlig bok på cirka 170 sidor helt enkelt. Den kostar ca 200 kr både på Adlibris och Bokus. Den går också att köpa direkt från förlaget och med koden LEVLOKALT får man där 10% rabatt.  (Jag har fått boken gratis men får i övrigt givetvis ingen ersättning för inlägget eller provision på försäljning av boken.)

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.