12 Mar, 2024

Börjar det bli väl euforiskt på börsen?

Uppdaterad:
12 Mar, 2024

Jag har varit aktiv på börsen sedan mitten av 90-talet. Från början var det småpengar i lite olika fonder med väldigt låg aktivitet, runt millennieskiftet blev det lite aktier fortfarande för små summor och från 2005 blev det ett regelbundet sparande som gjorde att summorna successivt blev större.

Fördelen med det här är att jag fått växa in i det och varje gång som börsen har en stark eller svag period så blir summorna lite större än förra gången. Men inte så stora att det känns helt overkligt jämfört med tidigare nedgångar. När Ericsson kom med en dålig rapport 2002 försvann några tusenlappar på en dag, när finanskrisen kom 2007 försvann några hundra tusen på ett år och när Covid slog till mot börsen börsen mars 2020 så tappade jag några miljoner på en månad.

Det samma gäller så klart på uppsidan. Varje uppgångsperiod blir större mätt i kronor. Och svängningar innan 2015 syns knappt på grafen när den visas i kronor istället för procent. Det gör att jag egentligen aldrig påverkats speciellt mycket av portföljens dagsaktuella värde och jag har aldrig haft några problem med att varje månad stoppa in nya pengar på en börs som gått starkt det senaste året. Men nu tycker jag faktiskt att uppgången börjar kännas.

Det är inte så att jag har någon åsikt om ifall det är en börstopp vi ser, att värderingarna är orimliga eller att räntesänkningarna blir mindre än vad marknaden hoppas. Det är helt styrt av privatekonomiska faktorer snarare än den totala aktiemarknaden. Det vill säga att jag för första gången börjar fundera på vad det senaste halvårets uppgång skulle kunna göra för nytta utanför börsen. Jag är absolut optimist när det kommer till aktiemarknaden över tid och tycker snarast ATH är det naturliga som så klart ska följas av nya framtida ATH. Men titt som tätt kommer jag på mig själv med att tänka att nu är det faktiskt möjligt att plocka ut flera miljoner från portföljen och ändå ha en portföljstorlek som jag hade varit nöjd med om jag 2018 skulle gissa läget i mars 2024.

Jag var inne på liknande tankar i slutet av januari kring att ligga kvar med 99,7% av pengarna på börsen vid All Time High. Och sedan dess är portföljen upp ytterligare 700 000 kr. Det gör inte direkt att funderingarna blir mindre. 

Jag lär återkomma till ämnet, men tills visare ligger pengarna kvar på börsen. För den långsiktiga blir det troligtvis så att de svängningar som sker kvartal 2-4 under 2024 inte kommer synas utan förstoringsglas på grafen från 2040. 

Precis som att Buffetts kraftiga tapp i förmögenhet från 43 till 44 år nog känns rätt ok med lite perspektiv.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.