30 Jan, 2024

Investera vid ATH

Uppdaterad:
31 Jan, 2024

Börsåret har börjat relativt starkt på det stora hela. Om vi ser på globalt index är det runt +6% och europaindex +5% (om jag ser på utvecklingen i våra indexfonder dvs mätt i SEK) medan den svenska börsen ligger runt nollan. Vilket inte helt förvånande gör att vår rätt förutsägbara portfölj i förhållande till dessa index är upp runt 3% sedan årsskiftet.

Med ett relativt starkt 2023 bakom oss och portföljen på ATH sätter detta igång lite tankar.Så det var med visst intresse jag läste duktiga bloggaren Nick Maggiullis inlägg på temat idag

Som vanligt är det ett digert inlägg baserad på mycket historik, siffror och statistik.

Investera vid ATH

Det är så klart bättre att ni läser inlägget i sin helhet än att jag ska försöka sammanfatta det. Men en av slutsatserna ska jag grubbla lite på de närmaste dagarna och den lyder fritt översatt “Att investera 100% av dina besparingar i aktiemarknaden vid ATH är inte problemet, problemet är i så fall att du investerar 100% av dina besparingar i aktiemarknaden”. 

Dvs man bör ha en fördelning och risk över tid som man är så trygg med att man kan fortsätta med exakt samma fördelning även vid ATH. Det vill säga “Just keep buying” som Nicks bok heter.

Jag anser mig tåla stora svängningar i portföljen rent mentalt, jag ser låg risk att behöva plocka ut några pengar alls ur portföljen de närmaste 2 åren och även inom 3-5 år känns ett uttag på mer än 1-2% av portföljvärdet om året osannolikt. Men frågan är fortfarande om det är optimalt att ligga kvar med 99,7% av pengarna i aktiemarknaden och 0,3% på sparkonto (bostaden ej inräknat i detta fall). Eller om det faktum att jag funderar kring fördelningen nu när vi är på ATH som Nick säger är ett tecken på att aktievikten kanske är lite hög generellt sett?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.