24 Apr, 2021

Fartblinda 2.0

Jag skrev för någon vecka sen ett inlägg om risken att bli fartblind av börsuppgång och ökande kapital hos både sig själv och sin omgivning. En miljon känns som mycket pengar när man har 100 000 kr, men inte längre som lika mycket pengar när man själv har två miljoner. Eller man vet att grannen har tre. Och i en tid när börsen går bra trissas det hela upp i allt snabbare fart. Det egna kapitalet ökar, men man läser dessutom om andra där det växer ännu snabbare.

Igårkväll fick vi ett ganska kul exempel på att min spaning nog ändå hade något. En känd Twitterprofil la upp något om att 8 siffror var en viktig brytpunkt i förmögenhet. Och att därefter så fick pengarna mindre betydelse. Då det var sent på kvällen och vissa har raderat sina tweets idag så väljer jag att anonymisera alla tweets. Men den förvirring som uppstod säger något om vilken bubbla personer med intresse för börsen befinner sig inom.

8 siffror? Vad betyder det? Det blir ju bara 10 miljoner? Vad är det jag inte fattar nu?

För fem år sedan, eller på de flesta andra ställen än "Finans-Twitter" tror jag de flesta skulle kunna köpa en kommentar att 10 miljoner är en stor milstolpe och en ansenlig förmögenhet. Sen kanske någon tycker 5 miljoner är mycket och någon tycker 15, men då är vi inne på detaljer som är lätta att köpa. Men igårkväll slog det slint hos många av oss. Ingen fattade helt plötsligt någonting och ingen kunde räkna antalet siffror i ett tal. För inte kunde han väl mena att en så liten summa som 10 miljoner var mycket pengar eller någon förmögenhet som kunde påverka livet? Vem har INTE 10 miljoner?

Jag ska dessutom ta tillfället i akt och erkänna att jag själv var rätt förvirrad under en stund där. Så jag är precis lika skadad som alla andra.

Ett axplock från svaren på Tweeten:

Menade han 10 miljoner dollar?
Visst måste han menat 9 siffror?
Aha, han tänkte antalet nollor och glömde räkna första siffran?
Bäst att fråga en extra gång om han menade 10 eller 100...
10 eller 100 miljoner dollar eller kronor föresten?
Jag har sett alla andra kommentarer men fattar fortfarande inte. Är det över 10 eller 100 som gäller?

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.