18 Jun, 2024

Förmögenhet vs bruttolön

Uppdaterad:
18 Jun, 2024

En kompis påstod att det finns fyra (före detta) svenska idrottare som är miljardärer. Jag har inte kunnat dubbelkolla listan och det är väl inte officiella uppgifter och dessutom rätt beroende på hur man räknar och värderar vissa tillgångar som onoterade bolag, fastigheter, travhästar etc. Men dessa fyra ska vara Zlatan Ibrahimović (som jag vet var den enda idrottaren på den lite mer offentliga listan över svenska miljardärer redan för flera år sedan), Henrik Lundqvist, Peter Forsberg och Mats Sundin. Som sagt minst sagt obekräftade uppgifter så ta listan med en stor nypa salt.

En intressant sak jag hittade när jag gjorde 2,5 minuts research kring ämnet var att Mats Sundin enligt uppgift tjänade strax över 1 miljard brutto under hela sin karriär. Vilket jag först tänkte borde tala rätt kraftigt emot att han idag har över 1 miljard i tillgångar. En del skatt, sportbilar, resor och restaurangbesök borde det väl blivit under de över 30 år som gått sedan han åkte över till Nordamerika och började tjäna pengar.

Sen tänkte jag snabbt på min egen situation och insåg efter några sekunders överslagsräkning att mina tillgångar idag faktiskt är större än vad jag haft i bruttolön totalt under hela mitt liv. Dvs skatt och konsumtion under hela mitt liv är mindre än ackumulerad avkastning.

Här blir det så klart svårt att jämföra mellan individer. Om man som Mats tjänade 50-80 miljoner om året blir sparkvoten i procent väldigt hög även med dyra vanor. Vilket gör att det inte krävs så mycket avkastning för att kompensera. Dessutom spelar det stor roll under vilka år man tjänade sina pengar då den som sparade en del av lönen för 40 år sedan troligtvis har fått mycket mer avkastning än den som sparade lönen förra året. Så det är inget enkelt nyckeltal som går att sikta mot eller jämföra. 

Ändå en rätt skön känsla att alla år av skatt och konsumtion varit “gratis”. Och något som förvånade mig lite då jag aldrig tänkte och räknat på det här sättet.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.