7 Nov, 2023

Förskott på arvet

Uppdaterad:
10 Nov, 2023

Som ett liten fortsättning på mitt inlägg om att få pengar när man flyttar hemifrån så såg jag att SBAB publicerade en undersökning de gjort som visade att det var vanligt att även äldre vuxna som redan flyttat hemifrån för flera år sedan fick ekonomisk hjälp av sina föräldrar. Läs pressmeddelandet om undersökningen här.

Det var till och med så att den vanligaste gruppen att stötta sina barn var personer mellan 60 och 69 år som enligt statistiken borde ha barn mellan 32 och 41 år (man frågade inte i undersökningen hur gamla barnen var). Min första tanke och magkänsla var att det här var lite konstigt att personer en bra bit över 30 år ska få ekonomiskt stöd från sina föräldrar. Nu är det visserligen rätt oklart vad som menas med ekonomiskt stöd. Det kan säkert vara att föräldrarna oftare betalar om hela familjen är ute på restaurang eller att det 35-åriga barnet som just fått ett eget barn och behöver bil får ärva en av de 67-åriga föräldrarnas ena bil då de bara behöver en bil när de gått i pension.

Eller att en 90-åring dött och 65-åriga dottern får ärva 130 000 kr och åker på kryssning i Karibien med sin gubbe för 100 000 kr och sen skickar vidare 10 000 kr styck till de tre barnbarnen till den avlida som är mellan 30 och 40. Och sen får 65-åringen ett fråga från SBAB och då svarar att man minsann gett barnen pengar det senaste halvåret.

Så fort jag tänkte tanken om arvet tyckte jag helt plötsligt att det lät rätt rimligt och bra att personer mellan 60 och 70 skickar pengar till de mellan 30 och 40. För att 70-åringar ärver 95-åringar och sen sitter på pengarna i 25 år för att skicka vidare till nästa generation som då fyllt 70 är riktigt meningslöst.

Om det däremot är 68-åringar med låg pension som känner sig tvingade att varje månad hjälpa de stackars barnen som köpt ett för dyrt boende för att ha råd med 5% ränta så är jag inte riktigt lika positiv till det hela.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.