3 Sep, 2023

Fortsättning FIRE-paradoxen

Uppdaterad:
3 Sep, 2023

Kul med stort engagemang kring inlägget om FIRE-paradoxen. Jag fick rätt mycket kommentarer på Twitter och några mail och kommentarer här på bloggen.

Som vanligt var en återkommande kommentar att man gillar FIRE men då främst FI då man inte är så intresserad av RE. För mig blir det lite som att säga att man gillar skidskytte förutom skidåkningen. Fast gillar man verkligen sporten skidskytte eller snarare sporten skytte då? 

Eller som spartrollet uttryckte det.

När jag började spara riktigt ordentligt runt 2005 fanns absolut möjligheten att kunna sluta jobba innan 40 med som en drivkraft. Även om jag då inte hade en aning om att det fanns något som hette FIRE. Sen kan man så klart inte veta när man är 15-30 om man verkligen kommer vilja sluta jobba vid 35-50. Men jag tycker ändå tanken på möjligheten att sluta jobba bör finnas med för att det ska vara rätt att kalla det FIRE. Om man nu måste kalla sparandet något speciellt.

Just om man kallar det FIRE eller inte spelar så klart mindre roll. Men jag tycker målsättningen att ha möjligheten att kunna sluta jobba även har en mer konkret betydelse. För den som verkligen vill ha möjligheten att sluta jobba i ung ålder är ofta ett högt sparande mätt i procent av lönen av avgörande betydelse. Att spara 75% av lönen varje månad gör stor skillnad jämförelse med att spara 50% av lönen när det kommer till antalet år det tar att uppnå FIRE. Men eftersom den sista tusenlappen alltid är den svåraste att spara i takt med att den lågt hängande frukten redan är plockad så är det också betydligt svårare att spara 75% av lönen jämfört med 50%.

Så tänker man sig att man ska jobba hela livet och målet bara är att bli rik och att man genom sparande och avkastning med ränta på ränta kan köpa mer grejer i framtiden än idag så går troligtvis gränsen för hur högt sparande som är lagom på en lägre nivå än om du vill ha möjligheten att sluta jobba så snart det bara går. FI utan RE kan man många gånger uppnå med 10-20% svarkvot om man är ok med att det får ta lite tid. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.