22 Oct, 2021

Gamla människors sparande

Avanza publicerade idag statistik över sina kunders sparande och det är värt att fundera på vad ett sparande egentligen är, varför man sparar och vad folk egentligen sparar till. Det är nämligen inte bara kapitalet som stiger utan även storleken på de månatliga insättningarna. Varför har en 80-åring ens ett månadssparande hos en nätmäklare?

Man kan så klart ha olika åsikter om huruvida det är vettigt att snåla och gneta bort ungdomen mellan 18 och 30 för att ha ett jättehögt sparande då för att antingen kunna sluta jobba vid 40 eller ha massa miljoner vid 50. Men att använda ränta på ränta genom att stoppa in pengar tidigt och sen låta de jobba några år och sen använda pengarna tycker jag personligen känns mycket smartare än att ha ett månadssparande på 4722 kr som 80-åring med 1,7 miljoner i kapital.

Jag tycker att en period med insättningar, följt av en period med varken insättning eller uttag där kapitalet får chansen att jobba lite slutligen följt av en period med uttag borde vara en bra tumregel för de flesta. Sen kan man lägga upp det på olika sätt efter målsättning och förutsättningar. Perioden med insättningar kan tex vara att man sparar 10% av lönen mellan 30 och 63 med uppehåll för åren med småbarn och barnledighet och sen jobbar man deltid några år mellan 63 och 67 där man varken gör insättning eller uttag och sen får man fin guldkant på pensionen genom att plocka ut kapitalet som byggts upp de seanste 37 åren. Eller så sparar man stenhårt och lägger undan 90% av lönen mellan 20 och 30, lever på sparad semester och slutlön och lite små extrajobb mellan 30 och 31 och sen på kapitalet från 31 till döden. Ja ni fattar.

Är det något jag missar eller hur ska man tolka siffrorna ovan? Kan det vara att många har ett månadssparande på ett konto med barn eller barnbarn som förmånstagare eller något annat som jag inte tänkt på som förklarar siffrorna? För det verkar ju ändå vara månatliga insättningar från ett konto utanför Avanza in på Avanza. Dvs troligtvis pengar från pensionen som sätts in i aktier/fonder?

Tillägg:
Jag fick ett roligt mail med en bild från en lösare med anledning av inlägget. Tack! Det är tydligen från en kvällstidnings löpsedel för ett par år sedan. Och som mailaren uttryckte saken "Vad sparade Gunhild till egentligen?"

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.