21 Sep, 2022

Högre ränta

Jag tror inte jag kommer med några "Breaking News" till er läsare när jag säger att riksbanken höjde styrräntan med 1 procentenhet igår. För vår del innebär det att vårt bolån numera kommer kosta 2,44%. Det var inte länge sedan vi betalade under 1% ränta på bolånet, så det är en markant uppgång på långt över 100%. Men jämfört med många andra har vi tack vare bra totalekonomi möjlighet att få en attraktiv ränta och framförallt är lånet på låga 900 000 kr. Det är inte utan att man undrar lite hur det känns för ett par avlägsna kompisar och kollegor som jag vet har 7-10 miljoner i bolån. Då börjar det bli lite svettigt redan med dagens ränta, som så klart mest troligt ska upp lite till. Men det får vi utgå ifrån att de räknade på innan de höjde budet på det där huset med 3 miljoner jämfört med utgångspriset när de "vann" budgivningen.

Vid sidan om lånet på 900 000 kr så har vi ca 100 000 kr i buffert samt 50 000 kr på ett bilkonto där vi varje månad sätter in pengar ungefär motsvarande bilens värdeminskning. Utöver det har vi löpande alltid tillräckligt med pengar på våra personkonton/lönekonton för att täcka kommande månads räkningar och vardagskostnader.

Redan när boräntan var 1% och räntan på sparkontot 0,5% så var detta så klart lite "Ebberöds bank" att ha bolån och buffertsparande där mellanskillnaden i ränta var en ren förlust. Men en kostnad på 0,5% om året på ett belopp på 100-150 000 kr har ändå känts överkomligt. Nu har dock märkligt nog inte banken varit lika snabb med att höja räntan på sparkontot med 1 procentenhet som de var med att avisera höjd ränta på bolånet.

Därför är skillnaden numera runt 1,5 procentenhet mellan sparkontot och bolånet. Det kostar oss (efter ränteavdrag) runt 150 kr i månaden på de 150 000 kr som vi idag har på sparkonto jämfört med om vi betalar av lånet med dessa pengar. Vilket vi nu ikväll har bestämt att vi kommer göra. Roligare kan man ha för 150 kr i månaden.

En förutsättning för detta är att vi har flexutrymme i vårt bolån. Det vill säga om vi skulle behöva få loss dessa pengar så kan vi ta ut dessa pengar igen (och några hundra tusen kronor till) från vårt låneutrymme i bolånet. Så inom kort är vårt bolån på 750 000 kr istället för 900 000 kr. Huset är värt strax över 3 miljoner.

Vi kommer däremot inte använda kommande aktieutdelningar för att betala av lånet ytterligare. Jag är fortfarande en optimist som tror att aktiemarknaden kommer ge över 2,44% om året i avkastning från dagens nivå och framåt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.