2 Feb, 2024

Industrivärdens utdelning

Uppdaterad:
2 Feb, 2024

Så var det dags för Industrivärden, bolaget som jag har sådan hatkärlek till, att lämna sin bokslutsrapport och förslag på utdelning.

Om vi börjar med kärleken så är det mitt näst största innehav och jag gillar portföljbolagen överlag, riskspridningen och att man nästan alltid de senaste åren har kunnat köpa dessa fina portföljbolag till rabatt. 

Det som stört mig lite genom åren är att jag tycker de verkar lite trötta och man kan fundera lite på vad man får för de 160 miljoner kronor om året som det kostar att hålla igång bolaget. De äger år efter år exakt samma bolag och varje år köper de lite mer av de bolagen som redan är störst i portföljen. Vilket jag tycker är samma sak som att göra ingenting och att de lika gärna kunde dela ut dessa pengar till oss aktieägare eller återköpa den egna aktien till rabatt. Just nu är rabatten bara 3-4% men det har vid upprepade tillfällen de senaste åren gått att köpa aktien till 10-15% rabatt och det hade varit utmärkt tillfälle att återköpa och makulera den egna aktien istället för att köpa Volvo, Sandvik och Essity till "fullt pris”. Alternativt dela ut en större del av de mottagna utdelningarna och överlåta det här med att köpa Industrivärden till rabatt till oss ägare. 

Men nu har de ju aldrig lovat att återköpa några aktier och har en tydlig policy att inte skicka vidare alla utdelningar utan behålla en del pengar själva för att kunna investera. Så egentligen är det ju bara att gilla läget som ägare, eller köpa en annan aktie.

Förslaget till utdelning blev i år 7,75 kr vilket är en höjning med 6,9%. Nu har inte alla portföljbolag lämnat sina förslag än men största innehavet Volvo höjde med 29% och näst största innehavet Sandvik höjde med 10%. Tredje tredje största innehavet Handelsbanken har inte lämnat något besked än men om vi ser på andra storbanker som Swedbank och SEB som höjt rejält så kan vi ganska säkert dra slutsatsen att inkomna utdelningar för Industrivärden kommer öka med med än 6,9%. Dvs en mindre andel skiftas ut till oss ägare.

Nu kan man alltid leka lite med siffrorna. Är det 2023 års inkomna utdelningar som nu skickas ut till oss ägare? Det vill säga om Volvo delar ut mer i år, ska vi som äger Industrivärden hoppas på att få dessa pengar först nästa år? Men över tid blir det en lek med siffror vilken krona som hör till vilket år. Så här redovisar Industrivärden själva inkomna och utlämnade utdelningar över åren.

Det vill säga Industrivärden skickar vidare ungefär 50% av utdelningarna och behåller övriga 50% själva för att kunna köpa fler aktier i portföljbolagen. Det blev lite konstigt med inställda utdelningar vid pandemin men snarast verkar trenden vara att utdelningsandelen successivt går ner. Som sagt, så här ser det ut och de är de tydliga med så bara gilla läget. Eller köpa aktier i ett annat bolag.

Värt att tänka på som investerare är vilka säkerhetsmarginaler som ändå byggs upp i ens utdelningar i det här trötta och tråkiga bolaget där det inte händer något spännande. 

  • Portföljbolagen gör en vinst och delar ut låt säga 50% och använder 50% till att investera i den egna verksamheten. De 50% de behåller skapar förutsättning för att växa och effektivisera för att i framtiden kunna göra ännu större vinster och dela ut mer pengar per aktie.
  • Industrivärden får sin utdelning från portföljbolagen och skickar vidare 50% till dig som investerare. De 50% de behåller investeras för att äga större andel av portföljbolagen och i framtiden få ta emot ännu mer utdelning för att kunna skicka vidare mer utdelning till dig. 
  • Du som investerare får din utdelning och kanske använder du 50% till att köpa fler aktier för att i framtiden få ännu mer utdelning.

Så i framtiden finns goda chanser till att portföljbolagen delar ut mer per aktie, industrivärden äger fler aktier i portföljbolagen och du äger fler aktier i Industrivärden.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.