2 Aug, 2023

Investera eller amortera

Uppdaterad:
2 Aug, 2023

Jag har sett en hel del diskussion de senaste månaderna angående amortering som ett alternativ till att spara på börsen nu när räntorna har gått upp. Och även media hakar på och åsikterna bland experterna går isär.

Vi får väl börja med att säga att den som ens står inför valet har det ganska bra. Dvs har antingen så hög inkomst att det finns möjlighet att amortera mer efter att ränta och tvingande amortering är klar. Eller så lågt belånat boende att det inte finns någon tvingande amortering. Och har man pengar över varje månad nu med dagens räntor har man förhoppningsvis sparat rätt mycket pengar när räntan var 3 procentenheter lägre än idag.

I grunden är ju uträkningen kring att spara på börsen eller amortera väldigt enkel. Om det lönar sig att spara på börsen eller amortera ett bolån handlar om vilken avkastning börsen kommer ge (efter avdragen ISK-skatt) jämfört med bolåneräntan (efter ränteavdrag). Så det blir en fråga om riskvilja och om målet är att få ihop många miljoner så snabbt som möjligt eller om det skulle kännas bra i magen med ett lite lägre bolån.

Är du relativt ung och inte har så stort sparkapital än och kanske nyligen köpt ditt boende med tvingande amortering som följd skulle jag ändå säga att grundtipset blir att spara långsiktigt på börsen för de pengar du har över istället för att amortera ännu mer.

Har du däremot redan sparat ihop ett kapital i nivå med bolånets storlek eller ännu mer kanske det ändå inte är fel att ta ner risken lite genom att stoppa in lite löpande kassaflöde i boendet. Portföljen kommer nu börja svänga med rätt stora belopp och det kan kanske vara skönt att spara på ett sätt som inte svänger med börsens dagliga humör.

En variant jag själv använde mig av under en period var att spara större delen varje månad i ett långsiktigt börssparande. Men så månadssparande jag utöver det en mindre summa i en separat indexfond. Det här var pengar jag hade kunnat tänka mig att amortera på lånet med istället och utgjorde runt 10% av mitt totala sparande. Här satte jag sedan upp regler för hur jag skulle ta ut pengar för att betala av bolånet i händelse av stor börsuppgång. Det här var rätt länge sedan så jag kommer faktiskt inte ihåg exakt vilka regler jag hade för uttag men det var något i stil med att jag skulle ta ut pengar motsvarande 1 års insättning om/när börsen gått upp minst 25% senaste rullande 12 månaderna.

Jag vet inte om det är något att rekommendera. På sätt och vis blir det ju ett försök att tajma marknaden och börsen kan gå 25% till efter de första snabba 25%. Men är det pengar man egentligen hade kunnat tänka sig att amortera direkt har man i alla fall gjort en bättre affär och får några extra procent att amortera vid stark börs. Och skulle börsen gå dåligt under en längre period fortsätter man bara att stoppa in pengar varje månad och ingen större skada är skedd eftersom det bara hade varit en extra bonusamortering.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.