1 Dec, 2021

IPO

Jag fick en fråga på förra inlägget från en av bloggens flitigaste kommentatorer Kermit angående hur jag gör med IPOer, dvs börsintroduktioner. Det har varit ett hett noteringsklimat under året och det har redan noterats 125 bolag i Sverige så vi bör landa på upp emot 150 bolag innan året är slut.

En rätt vanlig strategi är att man tecknar bolagen och sen säljer dem direkt på första handelsdagen. En strategi även jag har använt mig av i viss utsträckning. Det finns som jag ser det några utmaningar med denna strategi och här kommer några tankar kring det. Jag är verkligen ingen expert på IPO-handel så ta det för vad det är:

Det tar tid att sätta sig in i alla bolag:
Med upp emot 150 nya bolag om året där många är små är det så klart en väldigt varierande kvalité på bolagen. Då det dessutom finns risk att man inte får tilldelning i bolagen som man önskar teckna så inser man snabbt att det kan bli tidsödande att analysera flera bolag grundligt välja att teckna ett av fyra bolag en vecka och sen inte få någon tilldelning i det aktuella bolaget och jobbat en vecka i onödan. 

Själv löser jag detta genom att helt enkelt strunta i att lägga massa tid på att sätta mig in i bolagen. Jag håller mig istället till de 5-10 bolag som man inte kan undvika att snappa upp känns väldigt heta och teckna dessa. Risken är så klart ännu större att man inte får någon tilldelning eller väldigt liten tilldelning om intresset är stort. Men med tanken på att man inte lagt ner mer än några minuter på det hela är det inte hela världen om det inte blir något.

Bra ställen att snappa upp om det verkar hett är börspoddar och Affärsvärldens IPO-guide. Även om man inte prenumerarar på tidningen så kan man snappa upp om slutsatsen är att teckna aktier, vilket räcker för mina enkla strategi. 

Man måste ha pengar redo ifall man får tilldelning:
Det här har jag löst genom att ha kredit till mina konton. Dvs jag använder krediten för att teckna aktierna och behöver inte avsätta några av mina egna kontanter. Får jag tillldelning så är tanken att sälja aktierna direkt första dagen och sen kan jag betala tillbaka krediten och förhoppningsvis få lite pengar över.

I något enstaka fall har jag känt att det varit så hett att jag trott att man skulle få mycket liten tilldelning fast på flera konton och då har jag i undantagsfall även tecknat aktier på min frus konton där vi saknar kredit. Men då har det handlat om minimal tilldelning och då har vi helt enkelt satt in ett par tusenlappar inför noteringen. Blir det ingen tilldelning är det inte värre än att man kan köpa lite fonder eller någon befintlig aktie för pengarna.

Man får liten tilldelning:
Det här ser jag inte som något större problem. Med en portfölj klart över 10 miljoner känns det inte meningsfullt att äga aktier i ett bolag för under 100 000 kr i vanliga långa portföljen. Men att få aktier för 5000 kr och sen sälja dem för 5500 kr någon timme senare ser jag snarare som ett litet extrajobb som ger 500 kr i vinst snarare än någon som ska sättas i relation till hela portföljen som så klart svänger mer än dessa 500 kr varje minut.

Då jag inte gör någon djupare analys så tycker jag en tilldelning på 5000-10 000 kan vara ganska lagom. Då tänker jag att jag har råd att gå på någon mina så länge det över tid blir mer plus än minus. Problemet med att ta i och teckna en massa aktier på flera konton med förhoppning om att i alla fall få en liten del av det man tecknat är att den dagen någon inte alls var så hett som man trodde så får man full tilldelning och när någon är hett får man minimal tilldelning. 

Så som svar på frågan så tecknar jag en del IPOer men ganska få och i väldigt liten omfattning. Skulle tro att jag under 2021 tjänat runt 7 500 kr totalt på att teckna och sälja första förmiddagen. Jag lägger det på samma intäktskonto som att byta mellan A- och B-aktier vilket jag tjänat några kronor till på jämfört med IPOs tack vare att några lägen kommit i Investor i år. Inga stora pengar, men å andra sidan kan man tjäna 15 000 kr per år skattefritt på något som bara tar totalt några timmars jobb så är det ju ett välkommet tillskott. Med facit i hand har jag sålt flera bolag för tidigt, då de fortsatt att gå upp flera dagar efter att jag sålt under första förmiddagen, men jag tycker nog ändå att teckna och om möjligt ta hem vinst redan på första förmiddagen är det som passar mig bäst.

Igår tecknade jag för övrigt KlaraBo med 200 aktier på två konton. Vi får se om det blir något den här gången. Jag har lagt ner totalt 3 minuter på beslutet som består i att jag läste att såväl Affärsvärlden och Börsveckan rekommenderar teckna.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.