25 Jul, 2020

Jag hatar när aktier går upp

Igår fredag var det äntligen dags att få köpa lite aktier igen. Tidigare i veckan gjorde jag ett mindre uttag från min firmas konto till vårt gemensamma konto varifrån räkningarna betalas. Det gjorde att när min fru fick lön igår kunde hon föra över några extra tusenlappar till kapitalförsäkringen för aktieköp. Vi fortsätter först och främst fylla på sparkontot med 10 000 kr i månaden vilket vi gjort sedan slutet på maj, det som blir över efter det går till aktier vilket i normala fall brukar vara cirka 3 000 kr men denna månad alltså blev lite mer.

Planen för en dryg vecka sedan var att köpa Investor och Volati pref den här månaden. De två aktier som jag redan köpt mest av under 2020.

Volati pref har under två månader pendlat mellan 596 och 604 kr, men så i torsdags dvs dagen innan jag skulle fylla på med fler aktier så gick den plötsligt upp och började pendla mellan 616 och 622 kr och låg sen kvar där under fredagen. Otroligt irriterande. En pref handlar man ju helt för utdelningens skull och då utdelningen dessutom inte kommer stiga är det helt avgörande vilken direktavkastning (utdelning i procent av aktiens pris) man får. Volati pref delar ut 40 kr om året vilket betyder 6,66% på 600 kr och 6,45% på 620 kr. Det kanske inte låter som någon jätteskillnad och det är det väl inte heller. Men ska man leva på 4% årligt uttag plus 2% inflation plus 0,5% skatt så blir skillnaden ändå att 6,66% ger ett möjligt uttag på lite över 4% och 6,45%  ett möjligt uttag på lite under 4%.

Nu har jag tidigare köpt preffar på ner till 6% direktavkastning så det hade inte varit omöjligt att köpa för 620 kr, men irritationen över att den legat på 600 i två månader och sen gick upp dagen innan gjorde att jag avstod till fler Volati pref denna gång (precis vid börsens stängning gick den sen ner till 610 kr men då satt jag inte vid skärmen och pengarna var ändå redan slut).

Investor blev det ett köp i som planerat. Inte mycket att säga om. Det är bolaget jag vill ska väga tyngst i portföljen och så länge rabatten är över 20% känns det självklart att köpa lite varje månad.

Igår kom även Kindred med sin kvartalsrapport. Mycket var redan känt då man gjorde en omvänd vinstvarning för någon vecka sedan. Men jag tyckte även inledningen på tredje kvartalet lät lovande. Trots detta gick aktien ner 5% de första 10 minuterna så jag slog till och köpte ett gäng aktier där. Blir framförallt spännande att se om de lyckas fortsätta växa snabbt i USA i takt med att fler delstater öppnar upp för spel online.

Jag köpte även lite Castellum som jag tyckte kom med en bra rapport som andades positivitet förra veckan utan att aktien gick upp något. Här får man 3,6% direktavkastning på årets utdelning och de har redan börjat prata om höjning igen till nästa år. Kan de fortsätta höja utdelningen med 5-10% om året bör även kursen långsiktigt stiga med 5-10% om året. Totalavkastningen blir då minst 9% vilket jag tycker är mycket attraktivt. En fara är att vi får helt nya sätt att jobba hemifrån i framtiden med Corona som utlösande faktor, vilket skulle kunna göra att företags behov av kontor blir mycket lägre.

Så månadens aktieköp blev helt enkelt Investor, Kindred och Castellum. Antalet aktier i portföljen är uppdaterad.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.