23 Dec, 2021

Känslan inför ledighet

Idag är det kanske sista arbetsdagen inför jul för många av er läsare. Några är kanske redan lediga och andra kör nog halvdag. Det här är en av de få saker jag kan sakna med att jobba.

Det kanske låter lite sjukt att säga att det man saknar med att jobba är känslan när man är på väg hem från jobbet på fredagen. Men det är kanske lättare att njuta av en lördag efter en hård jobbvecka än att njuta av att det är lördag mitt under en 5 veckor lång semester. På sätt och vis påminner det här mig om en diskussion jag hörde med två personer angående hård träning. Ena personen satsade hårt på löpning medan den andra var en riktig soffpotatis. Löparen lyfte fram hur skönt det var direkt efter sista intervallen i ett hårt pass varpå den andra sa att du kan man ju lika gärna slå sig själv med ett vedträ i huvudet, även då är det ju skönt när man slutar. Eller hur man njuter av att vara frisk i några timmar efter att man varit sjuk, men sen snabbt glömmer bort att njuta.

Här har man helt klart en utmaning som ekonomiskt fri som kan ägna dagarna åt det man själv vill. Man njuter den första månaden och sen tycker man helt plötsligt att det är fullt normalt att inte behöva ställa väckarklockan och att inte ha ont i magen inför mötet kl 09.00 imorgon bitti.

Till viss del kan man behålla känslan av helg genom att äta och dricka lite annorlunda på fredag/lördag än övriga veckan. Att kolla TV-program enligt tablå har jag nästan helt slutat med så här får jag inte längre någon hjälp med fredagskänslan av ex På Spåret eller liknande.

Här kommer ett par tips på hur man kan göra för att komma ihåg att njuta av friheten för den person som inte längre behöver jobba:

- Åk samma väg som du tidigare åkte till jobbet en vardagsmorgon. Tex ställ klockan och bussen, tunnelbanan eller spårvagnen till rätt hållplats, kliv av ihop med skocken arbetare, gå mot entrén på jobbet men fortsätt sedan bara gå förbi. Bör med fördel utföras när det är bra väder.

- Ta en bild av din kalender någon vecka när det var extra jävligt på jobbet. Spara bilden. Ta fram bilden en söndag kväll och titta på den lite och fundera lite på hur du ska hinna med allt du måste göra och även om du ska hinna med något kul frivilligt som inte står i kalendern. Ställ väckarklockan och lägg dig i sängen. Innan du somnar ställer du sedan av väckarklockan och tänker några minuter på hur skönt det var att allt tråkigt i kalendern inte gällde den kommande veckan på riktigt.

- Ladda batterierna till din pannlampa och muttra lite över att det kommer vara mörkt under morgondagens träningspass trots att du jobbar in lunchen och kör träningen direkt efter jobbet dvs redan kl 16.30. Dra sen ur sladden till laddningen (innan det hinner kosta för mycket pengar med tanke på aktuella elpriset) och bestäm att morgondagens träningspass kör du kl 13.00. Utan pannlampa. Om du bor norr om Kiruna får du spara detta tips några veckor.

Och här kommer ett omvänt tips för dig som fortfarande jobbar:

Varje fredag på väg hem från jobbet tar du en lite annan väg än övriga dagar. En väg som du bara tar just på fredagar och aldrig riskerar att passera vid annan tidpunkt. Det kan vara att du hoppar av bussen på en annan hållplats, cyklar en annan väg den sista biten hem eller går en liten omväg hem från tunnelbanan. Gör detta varje fredag i 10 veckor och se till att aktivt känna in den positiva och avslappnade känsla du har i kroppen inför den stundande helgen. Lägg märke till något specifik i naturen som en lyktstople eller ett specifikt träd och tänk intensivt på hur skönt det är med fredag eftermiddag. Efter dessa 10 veckor fortsätter du gå denna väg hem på fredagarna men behöver inte lika aktivt tänka på vilken dag det är och detaljer i naturen.

Den 24e varje månad (eller annan dag om du får lön vid annan tidpunkt än 25e) tar du nu samma väg hem och tänker istället aktivt på hur skönt det skulle vara att ha fredagskänslan varje dag. När du kommer hem är motivationen på topp och då sätter du dig direkt vid datorn och skruvar upp ditt månadssparande lite till inför den kommande lönen så den fria dagen kommer lite närmare i tid.

Hoppas dessa tips kan komma till användning. De är framtagna av mig och saknar helt stöd i vetenskapen.

God jul alla läsare! Jag åker bort ett par dagar över jul, men räknar med att blogga igen i mellandagarna.

Kommentarer: Som ni säkert märkt har Trade Venue haft problem med mycket spamkommentarer från robotar vilket dels är allmänt störigt men också gör det svårt att hålla koll när det kommer riktiga kommentarer på inlägg som är äldre än de absolut senaste. Jag har därför säkert missat många frågor och kommentarer som drunknat i högen av robotar. I ett försök att komma till rätta med detta har Trade Venue inför ett nytt sätt att kommentera. Hoppas ni får det att fungera, det är nytt för mig också men jag tycker det ser lovande ut.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.