31 Jan, 2023

MindArk - en ny aktie på Spotlight Stock Market

Uppdaterad:
31 Jan, 2023

⎮BETALT SAMARBETE ⎮

I veckan har vi fått en ny aktie på Spotlight Stock Market. Detta genom spelbolaget MindArk som gjort en direktnotering. Jag har via Trade Venues samarbete med MindArk tittat lite närmare på bolaget. Som alltid kul att få lära sig nya saker inom nya områden!

Mindark aktie spotlight

Om spelet

MindArk har drivit och utvecklat spelet Entropia Universe i 20 år. Spelet har för närvarande över fem miljoner registrerade konton och spelarna interagerar med varandra i en virtuell värld. 

För mig som gillar ekonomi men inte är så insatt i dataspel är det riktigt intressant att spelet består av en digital ekonomi där råvaror, material, mark och byggnader har ett framräknat basvärde, som sedan påverkas av utbud och efterfrågan. Det som är unikt är att spelets ekonomi är knuten till  en fast växelkurs i USD. Dvs man kan göra affärer i spelet och tjäna pengar som sedan kan tas ut till ens bankkonto i USD, på samma sätt kan man givetvis stoppa in pengar för att köpa tillgångar i spelet. Då spelet varit igång i över 20 år har spelets ekonomi och dess koppling till riktiga pengar stort förtroende bland spelarna. Vilket inte minst visas av att MindArk har Guiness världsrekord för dyraste virtuella vara, en planet i spelet som såldes för 6 miljoner USD.

Spelets interna ekonomi motsvarar en BNP 400 miljoner USD, det vill säga i nivå med de minsta länderna i världen.

Entropia Universe har användare som är mellan 18 och 75 och snittåldern är 33 år. Majoriteten av användarna bor i Nordamerika eller Västeuropa vilket reflekteras i hög omsättning per användare.

Om bolaget

MindArk har runt 60 anställda och omsatte under 2021 cirka 81 miljoner kronor. Detta med ett rörelseresultat på 21 MSEK, vilket motsvarar en rörelsemarginal om 26,3 procent. 

Intäkterna för bolaget skapas när spelarna förbrukar resurser i spelet. Till exempel kan man äta vitamintabletter för att få sin avatar att prestera bättre fysiskt eller om man har ett svärd i spelet så slits det under användning. Precis som när man köper kosttillskott eller sliter på sina prylar ute i vanliga livet med andra ord.

Bolaget har inlett ett byte av grafikmotor vilket är ett stort projekt som beräknas vara klart först i början av 2025. Den nya grafikmotorn (Unreal Engine 5) bedöms stärka såväl bolagets marknadsposition och konvertering av nya spelare samt öka bolagets intäkter. 

Om noteringen

Det man nu gör är en direktnotering, det vill säga man tar inte in något nytt kapital. Att notera bolaget kan så klart underlätta att ta in kapital i framtiden, men i nuläget har inte bolaget något behov av att ta in externt kapital för att fullfölja sina planer.

Bolagets aktie går nu alltså att köpa och sälja via Spotlight Stock Market och därigenom via din vanliga bank eller nätmäklare som exempelvis Avanza eller Nordnet.

Bolagets VD köpte själv drygt 14 000 aktier under första handelsdagen, det vill säga en affär på runt 80 000 kr.

Mer info finns här

Är du sugen på mer information kommer här lite länkar:

Bolagets VD var med i Podcasten Fill or Kill avsnitt 408 från förra veckan. Lyssna på det här eller där du brukar lyssna på poddar. 

Läs mer även här på Trade Venue 

Här finns också en film VD berättar mer om noteringen, bolagets position om framtidsplaner.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.