5 Feb, 2023

Motivation

Uppdaterad:
5 Feb, 2023

En av de vanligaste frågorna jag fått under mina över 15 års bloggande är hur man kan hitta motivation för att hålla på så länge med något. Och frågan är så klart i högsta grad berättigad eftersom man bör se ett sparande på börsen på minst 10 års sikt, vilket är mer än de flesta projekt man drar igång. 

De flesta som börjar intressera sig för sparande och investeringar kommer i kontakt med någon form av kalkylator där det enkelt går att se vilken enorm effekt som 8-10% årlig avkastning kan ge på riktigt lång sikt. Och ju längre sikt men tittar på desto mer imponerande bli slutsumman, men samtidigt desto mer tröstlöst ser det ut eftersom det inte händer ett skit de första åren.

“Det var lite segt de första 75-80 åren, men sen tickade det på rätt bra efter det” (bild skapad med Stefan Thelenius kalkylator)

Själv har jag aldrig riktigt upplevt de här problemet. Även om jag visste att det skulle ta rätt många år att komma upp i 5-10 miljoner tyckte jag det var kul och motiverande även 2006-2007 när jag hade ett par hundra tusen på kontot och kanske kunde spara 10 000 kr i månaden. Jag tänkte att nästa gång börsen går upp 20-30% under ett år, vilket den gjort många gånger tidigare, kan det kanske motsvara 100 000 kr i uppgång för mig vilket kändes mycket och inspirerande.

Nu i dagarna fick jag så en mail-fråga kring motivation kring amortering. Tajmingen var lite kul då jag själv lekt med tanken att betala av lite på bolånet främst genom att sälja av lite fonder. 

Frågeställaren hade haft ett börssparande i många år och fått ihop ett ok kapital. Nu under en period visste hen att inkomsten skulle bli runt 5 000 kr högre än tidigare varje månad och tanken att använda detta till att amortera på bolånet hade dykt upp. Nu när boräntan kommit upp och börsen inlett året starkt kanske inte 4% avkastning på insättningen är så dåligt. Frågan gällde att det efter några månaders amortering kändes meningslöst och tråkigt att amortera på ett stort lån och om jag hade någon teori kring varför det var så mycket segare och tråkigare att amortera 5 000 kr i månaden jämfört med hur det kändes att månadsspara 5 000 kr på börsen. 

Frågan är intressant tycker jag. För jag kan känna igen mig. Även när jag hade 5 miljoner i portföljen och 1 miljon i bolån tyckte jag det kändes som x kr in i aktieportföljen gjorde större skillnad än samma summa i amortering. 5 000 kr i månaden och därmed 16 år att amortera 1 miljon känns ju som en evighet.

Om vi lämnar frågan om det är bra eller dåligt att amortera på ett bolån med 3,5-4% rörlig ränta jämfört med att ha motsvarande pengar på börsen just nu i februari 2023 så tänkte jag ändå komma med ett litet förslag på upplägg för den som av någon anledning vill amortera, men tycker det känns tråkigt och behöver göra det lite roligare.

Här kommer ett förslag på tankesätt:

Tanken är alltså att man räknar ihop kostnaden för ränta och amortering månad ett. Och sen när lånet minskar i storlek så kommer amorteringen kunna bli lite större om man lägger en fast totalsumma på ränta och amortering varje månad. Nu är det här räknat på en ränta på 4% och utan ränteavdrag, så den egentliga effekten ska nog egentligen vara något mindre om man räknar in avdraget. Men för motivationens skulle tog jag mig vissa friheter.

Nu är det en kort period på 2 år och visst kvarstår lite av segheten i att det kan kännas skit samma om man har 880 000 eller 1 miljon i bolån efter 2 år. Men jag tycker ändå det ger viss positiv känslomässig effekt när man helt plötsligt amorterar 5 400 kr varje månad istället för 5 000 kr.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.