31 Dec, 2022

Nytt år - ny portföljrapport

Som sig bör vid årsskiftet har jag sammanställt ett nytt cirkeldiagram på vår innehavssida. Antalet aktier uppdateras löpande under året på den sidan, medan värdet på aktierna, fondvärde, värde bostad minus lån och cirkeldiagrammet uppdateras en gång per år vid årsskiftet.

Så här ser fördelningen ut i nuläget.

Totala värdet på det som syns i diagrammet ovan var vid årsskiftet 12,3 miljoner kronor. Vilket ska jämföras med 13,5 miljoner för precis ett år sedan, vilket betyder -9% under året. Svenska aktierna har gått ner något mer än så men totalen räddats lite av fonderna som gått ner runt 5% under 2022, mycket tack vare valutaeffekten när kronan försvagats.

Inga stora förändringar att rapportera i portföljen. Sampo har gått bra och har tagit över tredjeplatsen från Castellum som gått dåligt. Telia har försvunnit och gett plats för Tele2 i ungefär motsvarande storlek. Jag har sålt Volati pref och köpt mer SBB D. Jag tycker jag har kämpat på med regelbundna köp i nya innehavet Diös, men avrundat ligger de fortfarande på 0%, så det är inga snabba ryck att bygga ny position genom att ta lite av de andra bolagens utdelning.

Vi har lagt lite pengar på huset och även amorterat ner bolånet lite istället för att ha massa pengar i buffert nu när det började skilja en del mellan boränta och sparränta. Räknar man in bostaden med med en försiktig värdering minus bolån uppgår vår nettoförmögenhet till 14,6 miljoner. Då har jag inte räknat in några pensionsdelar.

På tal om pension så återkommer jag med en rapport på min pensionsportfölj där jag har en mycket mer aktiv förvaltning och mer koncentrerad portfölj med ett riktigt försök att slå index. Den anser jag såldes vara mer intressant att följa utvecklingen på i procent, även om pengarna är mycket mindre än i stora portföljen ovan. Den stora portföljen ovan kommer över tid gå väldigt likt en blandning av svenskt storbolagsindex och globalt index, alltså precis som den gjort under 2022.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.