8 Jun, 2023

Olika förutsättningar

Uppdaterad:
8 Jun, 2023

Idag lyssnade jag på en podd som heter Maratonpodden medan jag var ute och joggade en sväng. Det var en intervju med en löpare som heter Victor Smångs som på bara några års träning kommit ner under 30 minuter på 10 km. De kom där in på ett ämne som jag till viss del tycker hänger ihop med många kommentarer jag fått angående sparande och tidig pension, så det fick bli ett blogginlägg.

Victor har inga barn och jobbar med coaching av löpare i eget företag. Det lät som prio ett helt klart var den egna träningen och inte att maxa företagets framgång på bekostnad av den egna elitsatsningen. Och de pratade då kring om det är mer imponerande av de som springer på ungefär hans nivå och samtidigt gör karriär som chef på ett stort företag och har familj. 

Anledningen till att jag tycker det påminner lite om kommentarer jag fått genom åren är att många sagt saker i stil med att det nästan är lite “fusk” att spara ihop massa pengar och sluta jobba innan 40 om man inte har barn. Eller att de inte kunnat spara lika mycket som mig då de haft lägre lön. 

En stor skillnad mellan sparande och elitlöpning är att sparande inte är någon tävling. Men att skylla på saker vid löpning på yttersta elitnivå tycker jag inte håller alls. Idrott på den nivån handlar ju bara om en sak och det är tiden och prestationen givetvis utan att bryta mot reglerna genom exempelvis dopning. 

I tävlingsformen löpning så kommer 29:30 med en heltidssatsning utan barn och 17 mil träning per vecka alltid vara bättre än 29:45 med heltidsjobb, familj och 7 mil träning i veckan. Eftersom tävlingen var att springa så snabbt som möjligt och det inte finns någon tävlingsgren som heter springa fort med dåliga förutsättningar. 

Sen kan det så klart vara så att det för de flesta inte är värt det att viga hela sitt liv åt att springa en mil på en tid som ändå kommer vara flera minuter efter världsrekordet. Eller att avstå från att skaffa barn för att kunna sluta jobba tidigare. Men jag tycker inte det håller att påstå att de som gjort dessa val har haft någon fördel som på något sätt är orättvis.

Nu lät det helt enkelt som att Victor och hans fru inte ville ha barn och att det gjorde löpningen lättare var en ren bonuseffekt. Precis som att vi inte valde ett liv utan barn för pengarnas skull utan det var ett val som vi hade gjort ändå som fick den positiva bonusen att det blev lite lättare att spara pengar.

Vissa föds med fantastiska gener för idrott. Andra föds in i en familj med massa pengar. Så det är orättvist redan från början. Men att skapa sig förutsättningar som gör det enklare att uppfylla sina personliga mål kan aldrig anses vara fusk.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.