29 Nov, 2021

Pensionsrätter inkomstpension

Idag såg jag av en slump att pensionsrätterna för inkomstpensionen, dvs den del av den allmänna pensionen som inte är premiepensionen ska ha betalats in. Det handlar alltså om den större delen av den allmänna pensionen som rör inkomståret 2020. Den mindre premiepensionsdelen, det vill säga den som kanske är lite mer intressant och där vi själva får välja fonder, kommer om ungefär en vecka.

Även om jag tjänade lite under 2020 och inkomstpensionen är bland det mest ospännande som finns tänkte jag ändå att jag skulle kolla in hur stor insättning jag fått. Det visade sig vara svårare än jag kunde ana. Jag loggade in på såväl minpension.se och pensionsmyndighetens hemsida via mobilen och klickade runt i minst 10 minuter utan att hitta något om insättningens storlek för detta året. Det senaste jag kunde hitta om inkomstpensionen gällde årsskiftet 2020/2021. Och för premiepensionen var det insättningen av 

Jag gick sen in på en blogg på minpension.se där det mycket riktigt stod att pengarna skulle satts in på våra konton i helgen och att man skulle kunna se insättningen genom att klicka på "se dina pensionskonton" på pensionsmyndighetens hemsida. Men efter ytterligare 2 minuters försök gav jag upp.

Inte nog med att det är rörigt med allmän pension som delas upp i inkomstpension och premiepension (redan här tror jag man tappat bort 95% av befolkningen) sen ska pengarna betalas in på kontot vid två tillfällen med en veckas mellanrum. Sen går det inte att hitta insättningen för en person som i alla fall är på övre halvan av befolkningen både i datakunskap och intresse för pension och ekonomi.

Ska det vara så här? Om någon lyckas bättre än mig och lyckas hitta den nya insättningen på under 15 minuter får ni gärna säga till. För jag hoppas och tror nästan att det var jag som råkade komma in i någon ond spiral av felklick och att det egentligen var ganska lätt att hitta. Annars vår vi väl ge oss till tåls till premiepensionen betalas in under nästa vecka och se om det kanske blir tydligare då. Men jag är inte helt förvånad att intresset och förtroendet för pensionssystemet är lågt på vissa håll, när det är både rörigt och svårt att hitta info för den som verkligen försöker.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.