8 Jan, 2021

Sålt Fortum

När nyheten om den höjda finska källskatten kom för några veckor sedan räknade jag lite på effekten och kom fram till att en rimlig uppskattning var att det skulle kosta 0,56% om året med ett finskt utdelningsbolag jämfört med ett svenskt. Min slutsats var att det inte var någon panik att sälja, men allt annat lika så är det i alla fall ingen fördel med finska aktier i portföljen. Framförallt över längre tid gör faktiskt 0,5% om året rätt stor skillnad.

När nu Fortum gått upp 20% på en månad slog jag till och sålde mina 575 aktier, vilket inbringade drygt 100 000 kr. För pengarna köpte jag Telia och Klövern Pref. Jag köpte Fortum som ett rent utdelningscase och trodde inte det skulle finnas någon större kursuppgång från de 13-14 Euro jag köpte för. Så att kunna sälja på nästan 22 Euro utöver de 1,10 Euro per år jag fått i utdelning blev en ok investering. Då bolaget fortfarande är en relativ högutdelare ville jag hellre sätta pengarna i andra bolag med lite högre direktavkastning vilket gjorde att det blev Telia (mest) och Klövern Pref (för det som blev över) snarare än Investor och Industrivärden, som annars är två bolag jag har en bit kvar till min målsättning över antalet aktier och där jag tänker lägga en del krut vad det gäller återinvestering 2021 (förutsatt att rabatten ligger på minst dagens nivå). Jag sparade också några tusen på kontot till KF-skatten som ska dras om ett par veckor. Listan över innehaven är uppdaterad och det finns nu alltså 10 000 Telia i portföljen. Jag gillar jämna fina siffror så nu blir det med största sannolikhet inte fler Telia.

Jag har ingen stark tro kring Fortums utveckling de närmaste åren. Så om det är rätt läge att sälja har jag ingen riktig åsikt om. Men det gör också att jag inte har någon stark tro på att Fortum ska ge 0,5% bättre årlig avkastning än Telia från den här nivån. Så nu blir det ett bolag mindre att hålla koll på samtidigt som det blir ett irritationsmoment mindre med källskatten.

Återstår gör Sampo, Nordea och Stora Enso. Säger som tidigare, det känns inte som någon panik att sälja dessa. Sampo känns som jag kommer behålla. Men får se hur det blir med de två övriga.

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.