22 Nov, 2023

Skjut upp kontantinsatsen

Uppdaterad:
22 Nov, 2023

Jag såg att Peab gått ut med ett erbjudande att man i vissa av deras nyproducerade lägenheter kan få skjuta upp kontantinsatsen 5 år. Jag antar att det helt enkelt ska tolkas som att de har lite svårt att sälja vissa lägenheter och istället för att sänka priset tänker att de kan låna ut 15% av köpeskillingen räntefritt några år. Räknar vi med 5 år med 5% ränta på 15% av pengarna blir ingen jätterabatt i rabatt på hela beloppet.

Det finns även andra exempel på kreativa sätt att sälja nyproducerade lägenheter. Oscar Properties bjöd på avgiften till bostadsrättsföreningen för några år sedan. Vilket väl egentligen var det samma som att de bara sänkte priset lite (eftersom bolaget fick betala in pengarna till föreningen för att inte övriga medlemmar i föreningen skulle drabbas). En annan variant är BRF 2.0 där man sålde lägenheterna billigt men med väldigt stora lån i föreningen och därmed hög avgift.

Ja det rådde ingen brist på kreativa upplägg redan innan PEAB började med räntefria lån.

Hela det här med att det är lag på 15% kontantinsats sedan 2010 känns lite stökigt. Syftet med lagen var att minska belåningen dvs att svenskarna skulle bli motståndskraftigare mot nedgångar i marknaden (och kanske dämpa marknaden och prisuppgången lite). Lånar man 100% av bostadens värde och den tappar 10% lagom tills du av någon anledning behöver flytta kan det bli problem.

Men det går trots lagen från 2010 fortfarande att låna 95-100% av bostadens värde om du har tillräckligt hög och stabil inkomst. Bara det att de sista 10-15% inte kan lånas med bostaden som säkerhet utan man får ta ett annat lån istället. Ofta med högre ränta och snabbare avbetalning. Jag tycker det låter rätt likt systemet man hade innan 2010 med bottenlån och topplån, även om både lånen då hade bostaden som säkerhet.

Låter som man vet vad man ska göra med pengarna när lönen dimper in när man har 85% belåning på nyproducerad bostad med 5% boränta, 2-3% tvingande amortering och dessutom måste sätta av 3% av bostadens värde för att få ihop 15% kontantinsats inom 5 år.

På en bostad för 4 miljoner snackar vi här 25 000 - 30 000 kr i månaden i boränta, amortering (räknade på 2% då man antagligen måste ha hög lön eller vara två för att få ihop kalkylen) och sätta av pengar till PEAB inom 5 år. Visst att man kan se amortering som en typ av sparande, men det långsiktiga sparandet som kan ge avkastning är nog minst de 5 åren bort som man ska betala till PEAB.

Vad tycker ni? Kan det vara ett vettigt upplägg för förstagångsköparen? Eller är det till och med tveksamt rent lagligt av PEAB att så tydligt runda lagen om kontantinsats?

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.