5 Sep, 2023

Sverige, ett skatteparadis för oss lågavlönade

Uppdaterad:
5 Sep, 2023

Jag tyckte jag kom på en lite kul rubrik och tänkte att jag skulle Googla för att se om någon mer gjort samma spaning. Att det faktiskt är låg skatt på låga löner i Sverige. 

Men Google struntade helt i vad jag sökte och bytte ut ordet “lågavlönade” mot “superrika” eller “mångmiljonärer" och gav således helt andra träffar än de jag efterfrågat. Och det är ju den vanliga vinkeln när det pratas skatter i Sverige. Hög skatt på arbete låg på förmögenhet.

Jag har både varit medelinkomsttagare under mina första år i arbetslivet, legat strax över brytpunkten för statlig skatt på slutet av mitt arbetsliv och de senaste åren varit lågavlönad på nivån deltidsarbetare med minimilön. Jag har också haft ett litet kapital och ett lite större kapital. Så jag tycker jag testat det mesta när det kommer till att betala skatt på olika sätt. Och jag har ingen stark åsikt om exakt vad som vore en rimlig eller rättvis skatt på det ena eller andra. Utan min åsikt att det är oväntat låga skatter på låga löner baserat egentligen på min bild som jag hade för några år sedan att man inte betalade någon skatt alls på de första 20 000 kr per år man tjänar, sen att man betalar runt 30% skatt upp till gränsen för statlig skatt och därefter runt 50% skatt på inkomster över den gränsen. När jag började kolla upp detta lite visade sig det inte alls vara fallet. 

Det här har jag bloggat om förut och då tog jag fram den här bilden.

Igår kom så två nyheter vad gäller skatt på arbete som det blev rätt stort fokus på både i vanlig media och social media. 

Första nyheten var att brytpunkten (den så kallade skiktgränsen) för statlig skatt inte ska höjas. Att höja skiktgränsen har varit praxis sedan nuvarande system infördes 1991. Det gör att fler kommer behöva betala statlig skatt och de som redan betalar statlig skatt kommer få göra det på större andel av lönen (då de flestas löner stiger år för år). Det här skapade rätt mycket snack på sociala medier att det var oväntat besked från en moderat finansminister. Jag tycker Expressens Viktor Bart-Kron hade en lite kul vinkel på det hela.

Nästa nyhet på skattefronten blev att ett nytt jobbskatteavdrag infördes. Här sa man sig fokusera på låg- och medelinkomsttagare. Såhär ska det slå ut enligt Regeringens egna siffror.

Det här kan man så klart vrida och vända på hur som helst. Vissa kallade alltså gårdagens besked en skattehöjning för höginkomsttagare, medan tabellen ovan ju visar en sänkning i kronor (för den som har samma lön som året innan, men den har å andra sidan klart lägre köpkraft pga inflationen). Andra kan tycka att den med låg lön betalar redan låg skatt men får ändå lika stor sänkning i procent som den med högre lön. En tredje vinkel kan vara att de som tjänar 83 333 kr i månaden får större sänkning i kronor än de som tjänar 25 000 kr. Upplagt för förvirring i kommande debatter där alla kan kasta siffror i luften som gynnar den egna ståndpunkten.

Själva förändringarna som det lämnades besked om igår känns rätt odramatiska, men med liten tendens åt att Moderaterna av sina samarbetspartier övertalats att fokusera mest på att sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare. Jag tycker därmed att slutsatsen jag hade redan innan gårdagens besked att skatten på låga löner är oväntat låg fortfarande stämmer.

Och som vanligt finns det två alternativ för den som inte vill flytta från Sverige eller skattefuska. 
1. Debattera, bilda opinion och försöka få till en förändring (åt ena eller andra hållet). 
2. Kolla vilka förutsättningar som råder, gilla läget och anpassa sig efter det.

För den som väljer alternativ 2 kan jag inte låta bli att tänka att ett situation med 3-10 miljoner i kapital på ett ISK i kombination med 1-3 tiotusenlappar i månadslön är en rätt bra kombination rent skattemässigt.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.