28 Mar, 2024

Tagit hem lite vinst

Uppdaterad:
28 Mar, 2024

Jag har varit inne på det några gånger, men nu har jag gjort slag i saken och sålt av lite aktiefonder för att betala av på bolånet. Det har blivit 100 000 kr i försäljning av globalt index de senaste dagarna.

Bolånet är nu nere på 400 000 kr och bostaden är värd 3-3,5 miljoner. Så det var redan innan amorteringen en låg belåningsgrad. Med ett ränta som är på väg ner och redan maxad flex på 500 000 kr i bolånet (dvs en amorterad krona nu går inte att få ut med en knapptryckning då flexen inte kan bli större) är det så klart frågan om amortering är rätt prioritering. Men jag ser det främst som ett sätt att mentalt ta hem lite av den starka börs vi haft det senaste halvåret. 

Det här betyder också att de pengar vi får över i den löpande ekonomin inte kommer investeras på börsen utan går till att bygga upp kontantbuffert. Däremot kommer de utdelningar som kommer in närmaste månaderna med start nästa vecka återinvesteras på börsen. Så det blir lite lek med siffror och på sätt och vis hade det kanske varit bättre att plocka ut utdelningarna och använda dessa till amorteringen, men jag tyckte det var enklast att köra en jämn och snabb försäljning/amortering istället för att dutta på med utdelningar i flera veckor.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.