2 Feb, 2023

Tagit hem lite vinst i pensionsportföljen

Uppdaterad:
2 Feb, 2023

Som jag skrivit några gånger tidigare har jag en pensionsportfölj som går att följa via Shareville där jag tillåter mig att vara betydligt mer aktiv än i huvudportföljen. Portföljen har varit aktiv i drygt 3 år och har gått väldigt mycket bättre än index och därmed också mycket bättre än den indexnära huvudportföljen.

När jag bloggade om portföljen i samband med årsskiftet var det några läsare som frågade om jag inte blev sugen på att vara mer aktiv även i huvudportföljen om det nu gått så bra med en högre aktivitetsnivå. Det vill säga göra ett riktigt försök att slå index även här. Med huvudportföljens storlek på över 12 miljoner skulle det faktiskt göra stor skillnad med någon procentenhet över index varje år. Men idag har jag istället gjort tvärt om, då jag sålt aktier och köpt indexfond istället i den mindre och mer aktiva portföljen.

Jag sålde drygt hälften av portföljen efter att portföljen inlett året med 19% uppgång vilket ska jämföras med Stockholmsbörsens index på 10% uppgång sedan årsskiftet. Den enkla förklaringen är helt enkelt att jag skulle vara jättenöjd om jag när året är slut ligger 9 procentenheter över index.

Men det finns även lite bolagsspecifika tankar. Jag gick in i året ganska tungt viktat mot fastigheter med Castellum och SBB som jag båda sålde idag. Det kan säkert fortsätta att gå upp och jag har mycket mer Castellum i huvudportföljen (som jag behåller) än vad jag hade här. Men det känns som det riktiga läget med 50% rabatt mot substans är över. Så tackade för 25% kursuppgång på en månad.

Jag hade även en för mig orimligt stor viktning mot ett enskilt bolag i form av Evolution som idag på morgonen stod för en bit över 50% av portföljen. Så här sålde jag av halva innehavet efter den fina rapporten idag och tänker att även med 25% vikt i portföljen kommer det göra skillnad om de fortsätter leverera. Jag tycker absolut inte Evolution känns dyr med tanke på siffrorna de levererar.

Så nu blir det stor andel index i portföljen i väntan på något nytt läge att försöka spela smart och köpa in något som känns riktigt lockande. Investor till 20% rabatt, Svolder till 10% rabatt eller om fastighetsaktierna återigen rasar ihop. Eller kanske något helt annat.

Jag har ingen åsikt om börsen som helhet så att sälja, ta hem vinst och ligga likvid efter den starka inledningen på året är inte tanken. Att det finns likvider på kontot nu är i väntan på att köpet av indexfond ska gå igenom. Men planen framåt är alltså att så snart som möjligt vara fullinvesterad igen. Men att då följa index lite närmare i väntan på nästa affär.

Den aktiva portföljen är i sammanhanget liten och värd 560 000 kr i dagsläget. Såhär har den utvecklats de 3 senaste åren. 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.