17 Dec, 2023

Testa din egen inflation

Uppdaterad:
17 Dec, 2023

Jag såg en kul tjänst på SCB via bloggen Daniel Investerar där man kan testa sin egen inflation. Man matar helt enkelt in hur mycket man spenderar i olika kategorier och sen får man fram en kurva på hur inflationen sett ut för just ens egna förutsättningar. Om du inte röker spelar det dig ingen roll om inflationen anses vara hög för att cigaretterna blivit dyrare.

Så här såg vår kurva ut.

Här kan du testa själv på SCBs hemsida. Jag tycker det var en rolig och enkel tjänst som jag tror kan väcka lite tankar och ge en bra bild av ens egna läge. Eller enkel och enkel, den kan så klart vara lite lurig att fylla i då man kanske inte har koll på alla kostnader så nedbrutet.

Ett tips kan vara att börja med att tänka ut vad man anser att totala kostnaden ska landa på innan man börjar fylla i post för post. För att kunna stämma av om totalen verkar rimlig när man är klar.

Det som gjorde att vår kurva drog iväg under 2022 var utlandsresorna vilket blir lite konstigt att bokföra per månad, men försökte ta ett rimligt årssnitt delat på 12. Vissa typer av kostnader, som utlandsresor, är så klart också enkla att dra ner på under en period om man blir pressad av högre inflation. Jämfört med att behöva skruva ner värmen i bostaden.

Och självklart är den totala kostnadsmassan i kronor intressantare än ökningen i procent. 60 000 kr i månadskostnader som ökar med 5% blir ett större problem än 20 000 kr i månaden i kostnader som ökar med 10%. Inte minst om det finns inkomster på 60 000 kr i månaden i båda exemplen.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.