1 Jan, 2024

Utveckling 2023

Uppdaterad:
1 Jan, 2024

Då är vi framme vid tiden då det är dags att sammanfatta det gångna året. Om vi börjar med portföljens utveckling så har jag uppdaterat värdet och fördelningen i cirkeldiagrammet på denna sida. Men jag lägger för enkelhet skull även in bilden här.

Detta gäller huvudportföljen som vi har skattad och klar på ISK och KF. Denna gick upp 15% under 2023 och är för närvarande värd 14 miljoner kronor. Aktiviteten är låg och är på väg att bli ännu lägre då utdelningar i stort sett uteslutande kommer återinvesteras i globalt index under 2024.

Betydligt högre aktivitet har jag haft i mitt pensionssparande där bra och dåliga affärer har avlöst varandra för att till slut landa på +24% för 2023. Den portföljen kan du följa här. För totala förmögenheten har detta mindre betydelse då portföljen bara är värd runt 650 000 kr. Första möjliga uttag ligger dessutom långt in i framtiden. Men den har varit en rolig hobby där jag fått utlopp för mina kortsiktiga tankar vilket underlättar den passiva förvaltningen av huvudportföljen.

För den totala ekonomin är så klart varje procent i avkastning på huvudportföljen en rätt stor grej. Varje procent mer eller mindre avkastning under 2023 motsvarade cirka 120 000 kr vilket får anses motsvara ett ok nysparande eller ett par lyxiga resor. Och för 2024 är varje procent värd 140 000 kr.

Jag skulle trots det påstå att den största grejen för portföljen under 2023 är att vi lagt ytterligare ett år utan uttag bakom oss, där vi till och med kunde göra vissa insättningar. Vilket egentligen handlar om att vi lyckats designa ett liv där vi med fritt, lagom mycket och roligt arbete och där vi köper det vi vill ha och behöver och då täcker våra löpande omkostnader. Det är jag övertygad om kommer ha större påverkan både på våra liv och vår långsiktiga ekonomi än om portföljen gick upp 10, 15 eller 20% under 2023. Trots att årets uppgång på ca 2 miljoner så klart motsvarar rätt många års utgifter.

De genomsnittliga utgifterna har landat på 30 000 kr i månaden och inkomsterna efter skatt har landat på 40 000 kr i månaden (för två personer). Under större delen av året har denna mellanskillnad amorterats på bolånet men under hösten har vi även stoppat in lite pengar i portföljen. Hur vi ska göra med eventuellt löpande överskott under 2024 återstår att ta ett beslut om. 

Jag hoppas och tror på ett mindre utrymme för nysparande eller amortering under 2024. Mindre jobb för min fru och lite högre kostnader, men behov av uttag under 2024 känns osannolikt. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.