20 Nov, 2021

Vinterstudion och ekonomin som skidåkare

Kanske har ni som mig tittat på svenska längdskidpremiären på Vinterstudion idag. Helgerna på vintern är ju lite av årets höjdpunkt TV-mässigt tycker jag. Vi får se hur det blir med världscupen nu när det ska gå på TV6, jag gillar Hård och Blomqvist, så jag får passa på ett njuta den här första helgen när tävlingarna går på SVT.

När jag tittade idag kom jag att tänka på den intervju jag gjorde för några år sedan med skidåkaren Simon Andersson kring ekonomin för en längdskidåkare precis utanför landslagsnivån. (Simon kom på 13e plats idag).

Han berättade då att det är upp emot 50 svenska herrar som åker skidor på så gott som heltid. Dvs tränar och tävlar så mycket att det inte finns tid och ork för att jobba eller plugga. Och att det av dessa 50 personer bara var runt 10 stycken som tjänade pengar motsvarande en månadslön på 25 000 kr i månaden före skatt, dvs motsvarande ett annat vanligt heltidsjobb. Det är med andra ord en rätt stor grupp som hankar sig fram kanske med lite stöd från föräldrar och troligtvis lever på en ganska sparsam nivå rent ekonomiskt. Samtidigt som avsättningarna till pension blir låga och första åren med inkomst skjuts långt på framtiden om man vid 25-30 års ålder efter skidkarriären är slut ska börja plugga och sen börja jobba en bra bit efter 30.

Det blir nästan någon form av omvänd FIRE där man får ett antal fria år att ägna sig fullt ut åt en hobby utan någon större inkomst mellan 18 och 25 istället för att jobba hårt tidigt i livet och få fria år utan inkomst i slutet av yrkeslivet.

Personerna i absoluta toppen som kan ta medalj på internationella mästerskap dvs 3-4 svenska tjejer och 0-2 svenska killar verkar kunna tjäna ett par miljoner om året inom längdskidåkning.

I veckan läste jag en krönika i ämnet från en person lite längre bak i resultatlistorna som lyfte fram just detta med svårigheten att försöka utmana heltidsproffsen i toppen och samtidigt behöva jobba för att få det att gå runt.

Jag gissar ändå att längdskidåkning är en av de sporter med minst antal elitaktiva som ändå skapar störst intresse bland oss svenska TV-tittare. Det vore nästan konstigt om fler än 10 längdskidåkare per kön kunde leva på sin sport med tanke på hur liten sporten är. Var skulle pengarna komma ifrån kan man undra. Ett par hunda personer som på något sätt satsar på elitnivå och åker tävlingar som den idag i Gällivare motsvarar ju bara 5-10 fotbollslag.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.