24 Apr, 2020

Castellum Q1, förvaltningsresultat +9%

Idag presenterade Castellum som är mitt 4:e största innehav Q1 rapporten som för min del var intressant då jag vill läsa om hur de ligger till med tanke på omvärlden just nu. Krisen har än så länge inte gjort den impact på Castellum som jag trott att det gjort. Med sina 5700 kunder som är både geografisk och branschmässigt spridda har förvaltningsresultatet till och med ökat med +9% vilket är grymt starkt. För den här rapporten har jag gjort en extra djupdyk på i kontraktsfördelning per kundkategori.

Risknivå
Statlig och kommunal verksamhet över 20% Stabil
Hälsovård 5% Stabil
Övriga 71% Medel
Hotell, Restaurang och Fritid: 4% Risk

Minst 22% kommer från Statlig och kommunal verksamhet. Risken ligger i Hotell, Restaurang och Fritids delen som är på 4%. De övriga har jag graderat som medel. Det är första gången jag tittar på kundkategorin och måste säga att det ser stabilt ut när man tittar på dessa värden.

Läs även mitt inlägg från Castellums Q3.
 

 

 

Innan den här rapporten har jag varit ganska negativ till att ha fortsatt hög andel fastigheter i min portfölj med tanke på det beteendemönster som många människor nu förändrat under den här krisen, som visat mig att fastigheter inte är så stabila tillgångar som jag trott. Flera som e-handlar mat och kläder, fler som beställer mat hem från restauranger och sedan har vi de personer som jobbar hemifrån än på kontoret. Allt detta känner jag kommer påverka fastighetsbranschen, men å andra sidan har kurserna sjunkit otroligt mycket. Jag kommer säkert att göra små köp i mina fastighetsaktier Castellum, Hufvudstaden och Atrium Ljungberg, men det kommer inte få överstiga 20% andel av portföljen Hålla en nivå på 12-16% och sedan allokera om och ta hem vinster om det skulle vara så. 


VD-ord från rapporten 
"Vi kan först kort konstatera att första kvartalet har varit starkt och uppvisar ett ökat förvaltningsresultat om 9%, vilket naturligtvis beror på att årets första månaders resultat påverkats högst marginellt av pågående coronakris. Vi har den senaste tiden ökat dialogen markant och stödjer de kunder som är i mest behov av likviditet. De bolag som har givits lättnader motsvarar endast 4% av totala hyresintäkter." - VD Henrik Saxborn

 

Nyckeltal
Genomsnittlig ränta: 2,0% 
Långsiktig Substansvärde EPRA NRV: 193 kr (178 kr)
Förvaltningsresultat EPRA EPS: 2,65 kr (2,35 kr) 
Belåningsgrad: 44% (45%)
Nettouthyrning: 99 Mkr (-7)

Värdering (beräknad på aktie kursen 161 kr) 
Aktien / EPRA NRV: 0,83
EPRA Yield: 6,7%  (EPRA EPS / Aktie)

 


 

Har alltid sagt till mig själv om att Castellum är vid attraktiva nivåer när direktavkastningen ligger runt 4% och räknar jag ut DA idag ( kurs 163kr) så är det 4,0% och nedan har ni mina senaste transaktioner i Castellum aktien.
 

Tradevenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.