14 Jul, 2019

Castellum Q2 - "Stark hyrestillväxt bidrar till 9% ökning av förvaltningsresultatet"

Castellum är mitt andra största innehav med 11% andel av portföljen. Jag har ägt aktien sedan 2014 (långsiktigt ägande har belönats väl) och har gläds över alla utdelningshöjningar över åren. Fastighetsbolaget redovisade sitt andra kvartalsrapport 2019 i veckan och som vanligt var det en bra rapport med ökning på 9% av förvaltningsresultatet. VD:n Henrik Saxborn nämner i rapporten;
"I början av året tyckte jag mig se tecken på en inbromsning på hyresmarknaden, vilket påpekades i förra kvartalsrapporten. Idag är jag mer optimistisk än i januari. Vi ser många positiva signaler just nu."

Jag har lyft ur nedanstående nyckeltal från rapporten och det intressanta är att Castellum sänkt räntan och belåningsgraden, men ändå kunnat höja förvaltningsresultatet. Det är just via förvaltningsresultatet som själv utdelningen beräknas ifrån och som utgör basen i vad som årligen ska delas ut till aktieägarna - minst 50% av förvalningsresultatet. 

I början av det här året skrev jag om min beräkning av Castellums utdelning och prickade (6,0) nästan in det, som blev 6,10 kr. Förra året delades det ut hela 57% av förvaltningsresultatet och policyn är egentligen 50%. I år lär inte utdelningshöjningen bli så hög och jag tippar på att den blir runt 6,40kr, men den här siffran återkommer jag tillbaks till om några månader. 

Nyckeltal
Genomsnittlig ränta: 2,1% (2,3%)
Långsiktig Substansvärde EPRA NAV: 184 kr (159 kr)
Förvaltningsresultat EPRA EPS: 4,96 kr (4,80 kr)
Belåningsgrad: 44% (47%)

Värdering
Aktien / EPRA NAV: 1,05
EPRA EPS / Aktien: 5,08%
Yield: 3,20%

 

 

Det är skillnad på ett bra bolag och en aktie som är rätt värderad. Castellum är ett bra bolag, men är aktien rätt värderad? Om vi tittar på mörkblåa linjen ovan som är en beräkning på EPRA EPS/Aktien så har den blivit lägre och lägre (dyrare) för varje år. Om jag gör ett antagande på att Castellum fortsätter utveckla förvalningsresultatet i samma takt och aktien stiger i samma takt så får jag inte ihop ekvationen. Antingen måste Castellum öka tillväxten mer eller så kommer aktien att stabiliseras eller sjunka. Det senare alternativet är mer troligt. Andra bloggare som skrivit om Castellums Q2 är Petrusko och KronanTillMiljonen.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.