22 Dec, 2022

Grundplare nr 2: Låg Konsumtion

Mitt motto med sparande och investering grundar sig på 4 pelare. "Låg Belåning, Låg Konsumtion, Hög Sparkvot och Investering i utdelande bolag med låga courtage avgifter. Följer jag det här, kommer jag nå mitt utdelningsmål mycket snabbare och kunna styra min egna tid såsom jag vill ha det. Tror att det inträffar inom 8 år och då är jag 50 år gammal. Nedan kommer andra pelaren.

Låg Konsumtion - Handlar om köpbeteendet och konsumtion av varor, tjänster och upplevelser. Ju fler prylar du har hemma kommer inte att göra dig gladare och lyckligare för det. Många har säkert flera abonnemang såsom Netflix, Viaplay, Spotify som de egentligen inte behöver eller använder tillräckligt mycket eller gymkortet som bara finns där.

Gäller att prioritera här och endast ha sånt som man verkligen använder sig av. Försök att hitta just din balans eller till och med din "Break even" för din konsumtion och den glädje eller tillfredsställelse som det ger än. Det här skiljer sig mycket från person till person. Vissa gillar prylar som klockor eller flashiga bilar, andra gillar äta lyxmat ute eller reser mycket. Jag tycker att man ska jag göra det som ger än mycket tillbaks i form av nöje, spelar inte någon roll hur mycket det kostar. Bara man har råd och inte behöver ta ett lån för det.

Jag är medveten om min egna konsumtion och försöker leva utefter ovanstående och nå mitt utdelningsmål som kommer ge mig det kapital som behövs för att styra min egna tid. Det är mer värdefullt än någon flashig bil, dyr klocka eller en massa prylar hemma. Det är mycket enklare att styra sina kostnader än sina inkomster. Hyra och räntekostnader som har med boendet att göra är svårare att göra något åt. Däremot matkostnader, månadsabonnemang, ute mat, bensin och nöjen är enklare att styra. Finns nog alltid något man kan begränsa eller prioritera bort. Här har jag inte varit så extrem och om jag hade varit det så skulle jag uppnått målet ännu snabbare.

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.