31 Aug, 2019

Så gör jag med mitt CSN - lån, 121 926 kr.

De flesta av oss som studerat och tagit examen i Sverige eller utomlands har nog ett CSN lån i bagaget. Jag har såklart tagit CSN, men inte för att jag behövde göra det för att kunna försörja mig. Under min studietid jobbade jag deltid som väktare hos Securitas där jag bland annat körde ronderingsbil och var även stationerad väktare. Så jag fick in en del cash och egentligen behövde jag inte CSN. Anledningen till att jag ändå tog ut det var för den låga räntan och den del jag kunde spara undan investerade jag i fonder under den tiden. 

Har jag tjänat på det?

Ja, det tror jag definitivt att jag gjort. Ett lån som har låg ränta äts automatiskt upp av inflationen så som dina pengar görs i ett sparkonto med låg ränta. Mitt examen fick jag 2006 och då hade jag en del kapital och skulle kunnat betalat av lånet, men jag hade istället investerat pengarna i bostadsrätt och aktier. Lånet har fått leva vidare sen dess och jag har sett bostadsrätten och aktierna stiga i värde medans CSN ätits upp av inflationen. Påförd ränta för i år var 0,16%. Jag kommer nog aldrig att betala av hela lånet på en gång utan betalar enbart det minimum som man måste göra. Det har gått 13 år sedan jag slutade ta CSN och mitt lån  är fortfarande på totalt 121926kr. Se äldre inlägg från 2013.

 

Hur har ni gjort med era CSN - lån ?

 

Grafen nedan är tagen från CSN och simulering är beräknad på 1,2% ränta. År 2030 har jag betalat av hela lånet och det är 24 år efter examen. 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.