25 Sep, 2022

Så tänker jag med mitt bolån 0,99% fast ränta

I veckan höjde Sveriges Riksbank styrräntan till med 1 procentenhet till till 1,75 procent, som påverkar många bolånetagar i Sverige. Nedan text från Riksbanken och hur jag tänker agera framöver.

"Inflationen är för hög. Den urholkar hushållens köpkraft och gör det svårare för både företag och hushåll att planera sin ekonomi. Penningpolitiken behöver nu stramas åt mer för att föra inflationen till målet. Direktionen har därför beslutat att höja styrräntan med 1 procentenhet till 1,75 procent. Prognosen för styrräntan är att den kommer att fortsätta höjas det kommande halvåret. Inflationsutvecklingen framöver är fortsatt svårbedömd och Riksbanken kommer att anpassa penninpolitiken på det sätt som behövs för att säkerställa att inflationen återförs till målet." 
 


 

Jag har bunden bolån fram tills 2025-01-10 till räntan 0,99% på belåningsgrad 56%. När vi flyttade till min nya lägenhet passade jag på att låna mer än vad jag behövde och gjorde en bolåneportfölj av pengarna för att slå räntan, som tur var hämtade jag hem pengarna och har satt in det i fasta räntesparkonton när marknaden blev skakig. Så fort lånet går ut kommer jag att amortera bort och betala tillbaks lånet. Har några olika sparkonton låst till början av 2023 till fast ränta på mellan 1,25%-1,80%, som jag kommer binda igen till högre ränta. Inflationen äter ju även dessa pengar, men eftersom de är avsett för amortering och bolånet ligger på 0,99% så "tjänar" jag på det.

 

 

 

 

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.