26 Jul, 2023

Alphabet Q2 2023

#rapportkommentar
Uppdaterad:
15 Aug, 2023

En i mitt tycke fin, fin rapport kom in igår från Alphabet. Från början såg det ut som om 2023 skulle bli lite av ett ”förlorat år”. Mycket växtvärk att hantera från tidigare år, men Q2:an visade att det verkar ha vänt fortare än vad man kunde förmoda.

Vågade inte riktigt hoppas på det, men Q1:an visade på att moln-delen till slut gick över på plus och denna rapporten bekräftade den trenden. Då man lyckades få ut än lite högre vinst från det segmentet. Men vi tar det från början.

Omsättningen upp 7 %. Rörelseresultatet upp 12 %. Kvartalet landade på en rörelsemarginal på 29 % (28). Så då är vi tillbaka på de lite högre marginalerna än en gång. Jag har ju tidigare räknat med att de var corona-dopade. 

Den stora bulken och pengamaskinen är som vanligt sök. Växte med 6 %. Det är också här det finns en del risker. Inte bara att konkurrenter kan knapra på marknadsandelen (även om den växer totalt sett), men också för att det är en del som politiker kan känna för att reglera. En del böter och regleringar har hänt förut och händer säkerligen igen.

Går vi då till Moln-delen, som växte med 28 %, så är detta nu andra kvartalet som man redovisar rörelsevinst för det. Tidigare har det, liksom pengaslukande Other Bets, varit förlustgenererande. Med en omsättning på ca 8 miljarder under kvartalet fick man ut ca 5 % rörelsemarginal (3 % under Q1). På totalen utgör därmed den vinsten knappt 2 % (1 % under Q1). Ska bli intressant att se fortsättningen där.

Sedan var det det här med växtvärken. De mesta kostnaderna tog man under Q1, men ändrade avskrivningsperioder parerar det en hel del.

Det är en balansgång att hantera tillväxt samtidigt som man ska göra kostnadsbesparingar, eller som det uttrycks

”We continue investing for growth, while prioritizing our efforts to durably reengineer our cost base company-wide and create capacity to deliver sustainable value for the long term.”

Buzz-ordet är AI, men jag skrev lite om det de två föregående inläggen så låter det vara nu. En hel del frågor om det dock på presskonferensen.

Ett gammalt buzz-ord är Youtube. Ett etablerat medium nu med ca 2 miljarder användare per månad. För ett år sedan var det 1,5 miljarder per månad enligt uttalande på presskonferensen. Det växer m.a.o. en hel del fortfarande. Det det handlar om är att kunna fortsätta kapitalisera och få tillväxt på intäkterna.

118 miljarder usd sitter bolaget med. M.a.o. inga direkta problemfyllda skulder att prata om. 

Värdering i skrivande stund. Ca PE 28. I mina mått mätt har Alphabet en ganska tung roll i portföljen, men jag känner långt ifrån någon oro. Tvärt om. Bara att följa med på resan och låta saker spela ut.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.