24 Apr, 2023

AQ Group Q1 2023

#rapportkommentar
Uppdaterad:
28 Apr, 2023

Ett av mina favoritbolag har rapporterat. AQ Group. AQ Group är en underleverantör till industrin med komponenter, system och kablage. Det har visat fin tillväxt, ypperlig lönsamhet och sakta klättrat uppåt på börslistorna.

2022 slutade ju med kanon-siffror, men med något lägre marginal än, även det mycket fina, 2021.

Q1 fortsätter i lika fin andra med tillväxt på 37 % när det gäller omsättningen. Plus 14 % jämfört med föregående kvartal. Rörelseresultatet ökade med 73 %! Rörelsemarginalen landade på 8,6 % (6,9). Att jämföra med 7,5 % föregående kvartal.

Vilken utveckling.

Samtidigt påannonserar VD att investeringar fortsätter för ytterligare produktion.

”…ytterligare produktionsyta i Polen för kablage, vi har investerat i ytterligare stanskapacitet i Finland och Estland samt beställt lindningsmaskiner för induktiva komponenter i Estland. Samtidigt har vi startat serieproduktion i våra nya fabriker för kablage och batterisystem i Litauen respektive Bulgarien i kvartalet. Under kvartalet har vi även öppnat ingenjörskontor i Västerås, Östersund och Trollhättan och rekryterat ett 30-tal ingenjörer för att leverera mer krävande ingenjörstjänster till fordons- och försvarsindustrin. Vi ser många möjligheter att fortsätta växa organiskt och via förvärv.”

Recension någon? Inte syns det här i alla fall. Var kommer allt ifrån?

” En stor del av omsättningsökningen jämfört med första kvartalet föregående år kommer från våra kablagefabriker och elskåpsfabriker i Europa som producerar komponenter och system till lagring av förnybar energi samt medicinsk teknik.”

Man rider helt klart på en våg och befinner sig i helt rätt bransch när det ska investeras i Europa.

Till skillnad från t.ex. Nibe har man dock gått under radarn länge. Inte riktigt samma sak. Jag vet, men ej heller helt olikt.

Årsstämman hölls den 20 april i Västerås. Där klubbade man igenom en utdelning på 3,33 kr/aktie. AQ Group är ingen utdelningsaktie. Historiskt har man istället nån gång då och då smällt till med ett halvstort förvärv (ca 10 %+ av omsättningen). Det skulle inte förvåna mig om det snart kommer ett sådant. Man låg nämligen lågt med det under 2022. Soliditeten är på goda 55 %.

Källa: Börsdata
Vinst per aktie

Vinsten per aktie i nuläget ca 26 kr TTM. Värderingsmässigt hamnar aktien då på ca PE 17. PS 1. Inte dyrt, men något över vad aktien länge legat. Finns inget dock som tyder på att vinsten ska ner i något större utsträckning framöver. Tvärt om bör högre försäljning komma och vinsten beror då lite på huruvida marginalerna kan försvaras eller ej.

AQ Group är i alla fall inget bolag man säljer utan ett långsiktigt behåll. Aldrig redovisat ett enda  kvartal med förlust.

TradeVenue
TradeVenue är en samlingsplats för investerare och noterade bolag. Vårt fokus är att främst uppmärksamma små- och medelstora bolag men ni finner givetvis även information om de största bolagen i Sverige. På denna hemsida kan ni ta del av aktietips, läsa uppdragsanalyser, blogginlägg och massvis av aktuella börsnyheter.